101

Два мільйони європейців, які працюють за кордоном, відчують на собі переваги кращої оплати та кращих умов праці, які надає переглянута директива щодо відряджених працівників, що набуває чинності сьогодні.

Переглянута директива, після транспонування державами-членами у своє національне законодавство, закріплює принцип: працівники, які виконують однакову роботу в тому самому місці, повинні отримувати однакову заробітну плату.

Вона також зобов’язує роботодавців брати на себе витрати на проїзд, харчування та проживання відряджених працівників.

Ці зміни стали можливими завдяки 13-річній кампанії профспілок із закриття правових прогалин, які дозволяли експлуатувати іноземних робітників, особливо після розширення ЄС.

Заступник генерального секретаря ЄКП Пер Хільмерссон заявив:

«Переглянута директива надає відрядженим працівникам права, яких вони заслуговують, і є черговою перемогою у боротьбі за припинення експлуатації вразливих іноземних робітників.

Вона набуває чинності у критичний момент. Пандемія Covid-19 привела до погіршення становища багатьох відряджених працівників у Європі. Під час цієї кризи ЄС потребує високих соціальних стандартів, щоб не допустити наявність працівників «другого класу».

Для цього держави-члени мають невідкладно належним чином транспонувати переглянуту директиву у національне законодавство та моніторити її застосування через інспекцію праці за підтримки новоствореного Європейського органу з питань праці».

Передісторія

У знакових справах Вікінга та Лаваля у 2007 році ЄСП відхилив рівне ставлення до місцевих та відряджених працівників, визнавши пріоритетом свободу надання послуг.

Ці рішення, які привели до зниження заробітної плати по всій Європі та дали зелене світло роботодавцям у дискримінації іноземних працівників, тепер фактично скасовані.

Ситуація з відрядженими працівниками нещодавно також покращилася завдяки створенню Європейського органу з питань праці.

В даний час ЄКП закликає до укладання угоди ЄС щодо координації соціального захисту, введення європейського номеру соціального захисту та заходів з подолання неправомірних практик підрядних робіт, які не врегульовані належним чином у переглянутій директиві.

Ці кроки мають підкріплюватися новим протоколом прогресу в договорах ЄС, який забезпечуватиме баланс між економічними свободами на єдиному ринку та основними профспілковими правами, при чому у випадку конфлікту перевага надаватиметься останнім.

Переклад -

Департамент міжнародних зв'язків апарату ФПУ

Примітки:

Довідка Європейського профспілкового інституту щодо переглянутої директиви: https://www.etui.org/publications/policy-briefs/european-economic-employment-and-social-policy/the-posting-of-workers-saga-a-potted-version-of-the-challenges-engulfing-social-europe

Довідка ЄКП щодо відряджених працівників та Covid-19: https://www.etuc.org/en/document/etuc-note-posted-workers-and-covid-19-outbreak

https://www.etuc.org/en/pressrelease/two-million-posted-workers-finally-receive-equal-pay