АВУ

В Україні з 1 вересня підвищилися мінімальна зарплата і мінімальна пенсія.  Мінімальна заробітна плата зросла до п'яти тисяч гривень на місяць, а мінімальна пенсія - до 2 тисяч гривень З питанням щодо впливу підвищення мінімальної зарплати і пенсії на економіку «Економічні Новини» звернулися за ексклюзивним коментарем до виконавчого директора Економічного дискусійного клубу Олегу Пендзина, інформує enovosty.com/news.

Олег Пендзин зазначив, що підняття мінімальної заробітної плати було об'єктивним рішенням.

«Підвищувати мінімальну заробітну плату було потрібно, оскільки мінімальна заробітна плата не може бути меншою, ніж прожитковий мінімум для працездатного населення.  І якщо людина працює на одній роботі, то він повинен отримувати заробітну плату, якої вистачає, щоб йому прожити.  На сьогоднішній момент фактичний прожитковий мінімум для працездатної людини становить 5072 грн.  Це те, що вважає Мінсоцполітики щодо продовольчої і непродовольчої кошику.  І тому підняття мінімальної заробітної плати було об'єктивним рішенням.  Тим більше під неї знайшли компенсатори в розмірі 4,5 млрд грн.  Тому я не думаю, що це негативним чином позначиться на економіці.  Крім того, це підвищення лише на 273 грн, а бізнес додатково заплатить 60 грн з людини.  Тому, на мою думку, ніяких істотних проблем для економіки в зв'язку з таким підвищенням не буде.  Ось далі, коли буде підвищення Мінімальні заробітної плати до 6000-6500 грн, необхідно дивитися, що написано в бюджеті, які компнсатори і звідки будуть братися гроші», - повідомляє Олег Пендзин

Прес-центр ФПУ