ВИЦЕ

12 листопада відбулася робоча зустріч керівництва Федерації профспілок України, галузевих профспілок виробничої сфери з Віце-прем’єр-міністром України – Міністром з питань стратегічних галузей промисловості України Олегом Уруським.

В діловій та конструктивній дискусії з профспілкової сторони взяли участь Голова Федерації профспілок України Григорій Осовий, заступник Голови ФПУ Олександр Шубін, керівники  профспілок працівників суднобудування, авіабудівників, машинобудівників та приладобудівників, хімічних та нафтохімічних галузей промисловості, радіоелектроніки та машинобудування, працівників металургійної та гірничодобувної промисловості, автомобільного та сільськогосподарського машинобудування, а також Об’єднання профспілок Харківської області.

Олег Уруський ознайомив учасників заходу із ходом становлення новоствореного Міністерства з питань стратегічних галузей промисловості, кроками, що здійснюються в напрямку реформування оборонної промисловості країни, стимулювання виробництва та захисту вітчизняного виробника. Також він проінформував щодо нормативно-правових актів, які підготовлені до розгляду на засіданні Уряду та над якими сьогодні працює Міністерство.

Віце-прем'єр-міністр підкреслив, що Мінстратегпром є партнером профспілок і зацікавлене у плідній співпраці задля соціально-економічного розвитку країни. Він також наголосив, що має чітке переконання, що Україна має бути міцною, промислово розвиненою країною, де потужним є як державний, так і приватний сектори економіки.

Представники галузевих профспілок своєю чергою ознайомили з поточною ситуацією на підприємствах та існуючими проблемами. Акцентували увагу на необхідності державної підтримки української промисловості в умовах пандемії, а також виведення вітчизняних виробників на конкурентоспроможний рівень. Також керівники профспілок надали власні пропозиції щодо соціально-економічного розвитку, які будуть враховані в подальшій роботі Міністерства.

Як зазначив Голова ФПУ Григорій Осовий, профспілки зацікавленні у розвитку та поглибленні соціального діалогу з метою прискорення та підвищення ефективності соціально-економічного розвитку України, забезпечення надійного захисту прав та інтересів людей праці. Він підкреслив, що профспілки, як і виробничників турбують такі актуальні проблеми, як захист з боку держави інтересів вітчизняного виробництва, величезна заборгованість по виплаті заробітної плати, необхідність здійснювати громадський контроль над вирішенням важливих соціально-економічних питань, у тому числі шляхом більш активного залучення представників профспілок в наглядові ради підприємств.

На цих актуальних питаннях на прикладах своїх галузей акцентували і керівники  галузевих профспілок виробничої сфери.  Серед найбільш важливих та болючих  - заборгованість із зарплати, експансія іноземних компаній та імпортних товарів на ринок України, що у свою чергу призводить до зменшення обсягів вітчизняного виробництва та кількості робочих місць.

 Учасники зустрічі дійшли згоди щодо необхідності поглиблення подальшої співпраці та домовилися проводити періодичні зустрічі та наради для розв’язання нагальних питань.

Прес-центр ФПУ,

Департамент з питань економічного розвитку та ціноутворення ФПУ

ВИЦЕ1

ВИЦЕ2

ВИЦЕ3