АТББ

          До Федерації профспілок Кіровоградської області надходять численні звернення спілчан Кіровоградщини, стурбованих тим, що останнім часом, незважаючи на надскладний економічний стан, ріст безробіття населення, нечувані борги із заробітної плати, в Україні різко виросли тарифи (ціни) на енергоносії та комунальні послуги на 2021 рік.

         Так, з 01 січня 2021р. на 14% дорожчає газ (7,22 грн. за 1 куб. м). До цієї ціни газу додається тариф на послуги розподілу газу (у ВАТ «Кіровоградгаз» він становить 1,92 грн., що удвічі вище існуючого.

         У цей тариф, не дивлячись на неодноразові звернення Федерації профспілок області, Регулятором знову внесено елемент втрат – компенсацію витрат за попередні періоди: 2015-2018 роки.

         Із цієї ж дати на 13% зростає тариф на послуги центрального водопостачання і на 25% - на водовідведення. У сумі – 44.50 грн. за куб. м.

         Скасовується з 01 січня 2021р. пільговий тариф на перші 100 кВт  електроенергії  і вводиться єдиний тариф у розмірі 1.68 грн. При цьому анонсується зростання тарифу з квітня 2021 року (приблизно у 2,5 раза).

         Від 5 до 50%  Регулятор підвищив тарифи на виробництво теплоенергії.

         Паралельно, заражені загальною епідемією підвищення тарифів, заговорили про їх зростання надавачі послуг на квартплату, вивезення ТПВ,  пасажирські перевезення, за користування Інтернетом.

Якби такими темпами зростали зарплати і пенсії, можна було б змиритися із запропонованими підвищеннями, але ріст доходів більшості громадян в рази відстає від зростаючих апетитів надавачів послуг. 

         Обласне профспілкове об’єднання цікавить, чи є в державі такий орган, який загальмує цей процес? Врахує ситуацію, викликану смертельною коронавірусною загрозою, зубожінням населення, яке призвело до неплатоспроможності більшої частини споживачів послуг. Утворений Кабміном Регулятор, одним із основних завдань якого є забезпечення захисту прав споживачів послуг у сфері енергетики та комунальних послуг, із цією функцією практично не справляється, надаючи явну перевагу господарюючим суб’єктам. Проведення громадських обговорень та громадських слухань відбувається формально – фактично пропозиції та зауваження громадськості залишаються поза увагою, що найбільше обурює та принижує громадськість.

         Керуючись ст.116 Конституції України, Федерація профспілок області, що об’єднує близько 80 тисяч спілчан Кіровоградщини, просить вжити невідкладних заходів по забезпеченню прав громадян на доступні комунальні та енергетичні послуги.

Президія Федерації  профспілок Кіровоградської області