v ukraini zrostayut tsini na produkti cherez pidvi20201031 5514.jpg.pagespeed.ce.dEa9MccoQ4

З першого січня для населення зміняться тарифи на електроенергію, тепло, водопостачання та водовідведення, а також на природний газ.

Буде скасовано пільговий тариф на електроенергію. Відтепер усі платитимуть по 1,68 грн/кВт год - незалежно від споживання.

Таке рішення ухвалив Кабмін на засіданні 28 грудня 2020 р.

У новому році населенню доведеться більше платити і за газ.

"Нафтогаз" підвищує вартість палива у своєму місячному тарифі на січень до 7,22 грн. за кубометр. У грудні ціна складала 6,33 грн.

Проте це не кінцева вартість газу, адже після реформи потрібно окремо платити за користування мережами і доставку палива. Тому у більшості компаній, що доставляють газ до споживачів, також подорожчає ця послуга. Наприклад, тариф "Київоблгазу" зросте з 0,81 грн до 1,55 грн за кубометр, а "Київгазу" - з 0,28 грн до 0,32 грн за куб (без ПДВ).

На загал середня вартість газу з урахуванням доставки складатиме не менше 8-9 гривень за кубометр.

Слід очікувати і на певне подорожчання вартості централізованого опалення.

У грудні 2020 року оптова ціна на природний газ для виробників теплової енергії, який постачає Нафтогаз, зросла до 6103,1 грн за тисячу кубів з 5375,37 грн (без урахування ПДВ та витрат на транспортування газу магістральними і розподільними трубопроводами). Ця ціна вплине на вартість опалення у січні 2021 року.

А мешканців Києва у новому році чекає подорожчання холодної води. У середньому тариф збільшиться на 15-20%, до 14,74 грн за водопостачання та 12,61 грн за "куб" за водовідведення. Що стане мультиплікатором для інших регіонів країни. Вже відомо що тарифи зміняться також в Одесі, Дніпропетровську, Харкові, Львові, Запоріжжі та більшості інших обласних центрів. Також прописані зміни в тарифах для деяких водоканалів у райцентрах (Біла Церква, Бровари, Ірпінь, Кривий Ріг, Умань та ін.).

Федерація профспілок України рішуче виступає проти зростання цін і тарифів на послуги ЖКГ у ситуації епідемії, чергового локдауну, закриття підприємств, зростання безробіття тощо. І вимагає від влади зупинити безконтрольне зростання комуналки для населення, переглянути необґрунтовані ціни і тарифи.

Прес-центр ФПУ