АТБ1 

У грудні американська економіка втратила 140 тис. робочих місць через почастішання випадків зараження коронавірусом і скорочення державної підтримки. Це перший чистий спад з квітня 2020 року. Про скорочення робочих місць повідомляє NewYorkTimes з посиланням на Міністерство праці США.

Грудневі збитки від другої хвилі коронавірусу були не такими масштабними як на початку пандемії, але вони загрожують надіям на відновлення економіки.

Грудневий спад сконцентрований в основному в сфері туризму і готельного бізнесу - однієї з найбільш постраждалих у всьому світі галузей економіки. У промисловості в грудні було скорочено близько півмільйона робочих місць, але за рахунок того, що в галузях, менш схильних до пандемії, продовжувалося нарощування робочих місць, підсумковий спад був не таким глибоким. У відсотковому відношенні безробіття залишилося на тих же 6,7%, що майже в два рази вище грудневого показника 2019 року (3,5%). У лютому 2020 року американська економіка налічувала 152 млн робочих місць. З початком пандемії Covid-19 в березні це число скоротилося більш ніж на 1 млн. У квітні був грандіозний спад, коли безробіття сягнуло 14,8%, а робочих місць виявилося всього близько 130 млн. До листопада 2020 року майже 12 млн робочих місць було відновлено завдяки державним субсидіям, проте, на кінець 2020 року (після грудневого спаду) ринок праці Сполучених Штатів недорахувався 9,8 млн робочих місць.

Масові вливання грошей просто з друкарського верстата Федеральної резервної системи викликають занепокоєння у багатьох фінансових аналітиків. Економічну відповідь на цей захід чекають вже в 2021 році у вигляді дефляції і нової Великої депресії.

За матеріалами сайту https://www.solidarnost.org