А2

Оскільки в Угорщині знову відкрилися дошкільні навчальні заклади та початкові школи, на тлі зростання кількості інфікованих COVID-19 по всій Європі, профспілки освіти мобілізуються для захисту права вчителів на пріоритетний доступ до вакцинації.

Вчителі та інший освітній персонал зараховуються до працівників, які найбільше піддаються ризику захворіти на вірус, і їх щеплення є ключовим фактором для відновлення роботи шкіл.

В Угорщині уряд не вжив необхідних заходів для включення викладачів до плану пріоритетних щеплень країни, незважаючи на зобов’язання, взяті органами охорони здоров’я ще в грудні 2020 року.

Натомість уряд Угорщини напрочуд оголосив, що центри вакцинації будуть широко створені в тим самим ігноруючи заяву ЮНІСЕФ від 4 грудня 2020 р., яка вимагає, щоб викладачі мали пріоритет для вакцинації проти COVID-19 після медичних працівників та тих, хто перебуває у групі найбільшого ризику.

У зв’язку з цим, профспілка працівників освіти Угорщини опублікувала 4 січня 2021 року заяву, в якій закликає уряд включити освітніх працівників до третьої пріоритетної групи, а також, щоб центри вакцинації не були розміщені у приміщеннях школи.

Цю вимогу підтримують вчителі та інший освітній персонал по всій Європі, оскільки їх не було включено до планів вакцинації у багатьох країнах. У Литві вчителів не включають до пріоритетних груп, незважаючи на звернення профспілок.

Подібні вимоги висловлюються в Бельгії та Франції. У Великобританії, після направлення звернення, Парламент повинен розглянути питання пріоритетності вчителів. За інформацією профспілок Німеччині та Польщі, хоча у цих країнах вчителі включені до пріоритетних груп, не вистачає операційної чіткості для реалізації цих планів.

Міжнародний відділ ЦК Профспілки працівників освіти і науки України