А

В спеціалізований міжрайонний економічний суд міста Шимкента в Казахстані направлений позов з вимогою про примусове припинення діяльності Галузевої профспілки працівників паливно-енергетичного комплексу на термін від трьох до шести місяців, повідомляє сайт «Моніторингової місії з трудових прав в Центральній Азії». З позовною заявою звернувся акимат міста Шимкента за зверненням Міністерства юстиції Республіки Казахстан. Судове засідання призначено на 20 січня. У позовній заяві акимат Шимкента вказує, що в установчі документи та організаційну структуру профспілки не були внесені необхідні зміни відповідно до вимог законодавства.

«У Міністерстві юстиції не хочуть офіційно визнавати діючу профспілку, стверджуючи, що ми нібито не підтвердили свій статус і що наша профспілка не легітимна, - каже голова Галузевої профспілки працівників паливно-енергетичного комплексу Куспаєв Косшигулов.

Куспаєв Косшигулов був обраний головою профспілки на з'їзді організації в 2019 році. Раніше галузеву профспілку очолював Ерлан Балтабаєв - голова локальної профспілки працівників нафтопереробного підприємства «ПетроКазахстан Ойл Продактс». За свою активну профспілкову діяльність Ерлан піддався кримінальному переслідуванню, був засуджений до кількох років ув'язнення, проте достроково вийшов на свободу.

«Затіявши цей судовий процес, влада пішла на порушення як національних, так і міжнародних норм, що регулюють діяльність профспілок», - заявив Куспаєв Косшигулов.

За його словами, дії влади Казахстану порушують норми ратифікованих Казахстаном Конвенцій №87 і №98, які гарантують свободу профспілкової діяльності і невтручання державних органів у справи профспілок. Зокрема, згідно з нормами Конвенції №87, організації працівників не можуть бути розпущені або тимчасово заборонені рішенням влади.

Нагадаємо, після вступу в силу в 2014 році нового закону «Про профспілки», були примусово ліквідовані Конфедерація незалежних профспілок Республіки Казахстан (КНПРК) і ряд її членських організацій. Профлідери ж після акцій протесту були засуджені та відбувають покарання. Тоді ж генеральний секретар Міжнародної конфедерації профспілок (МКП) Шаран Барроу звернулася до президента Казахстану Назарбаєва з вимогою звільнити заарештованих профспілкових активістів.

7 грудня на IV конгресі Міжнародної конфедерації профспілок в Копенгагені прийнято резолюцію про ситуацію з трудовими правами в Республіці Казахстан

Профспілка металургів і гірників України - за матеріалами сайту https://www.solidarnost.org