19 03

Після початку поступового виходу з суворої ізоляції, в кожній сьомій невеликій компанії очікується скорочення штату. Федерація малого бізнесу Великобританії (FSB) закликала владу до захисту робочих місць після закінчення дії урядової програми, повідомляє The Independent. Минулого тижня у Британії знову відкрилися магазини, торгові та громадські центри, перукарні, манікюрні салони, бібліотеки, зоопарки, тематичні парки, кінотеатри. Однак багато компаній малого бізнесу кажуть про скрутне становище, яке веде до звільнень персоналу.

Провівши опитування в 1700 британських компаніях, FSB з'ясувала, що в третьому кварталі 58% з них очікують збільшення прибутку, 30% вважають, що він знизиться, а 14% керівників готуються скорочувати працівників уже в нинішньому кварталі.

Урядова програма підтримки робочих місць (Job Retention Scheme) обійшлася Великобританії в 350 млрд фунтів стерлінгів. Вона включає в себе виплату заробітної плати більше 11 млн осіб по схемі відпустки. Діє програма до кінця вересня, однак до кінця червня частка державних виплат працівникам (до 2500 фунтів стерлінгів на місяць) зменшиться до 80%. У липні до 70% і з серпня до вересня до 60%.

Генеральний секретар профцентра Великобританії (TUC), що об'єднує 65 профспілок, Френсіс О'Грейді висловила побоювання, що після повернення співробітників на підприємства піде сплеск заражень коронавірусом. Лідер профспілок вважає, що уряд повинен проконтролювати, чи створені умови для дотримання соціальної дистанції та запобігання нових випадків захворювань. Крім цього, профспілки пропонують збільшити оплату за лікарняним листком, оскільки через невеликі суми виплат деякі співробітники у разі хвороби вважають за краще залишатися на роботі, що може привести до зараження колег.

Профспілка металургів і гірників України - за матеріалами сайту https://1prof.by