20 10

Центральна рада ПМГУ розглянула проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо спрощення регулювання трудових відносин у сфері малого і середнього підприємництва та зменшення адміністративного навантаження на підприємницьку діяльність» (№ 5371 від 13.04.2021) та вважає його неприйнятним для найманих працівників. Про це йдеться в листі, який голова ПМГУ О.Рябко направив до Федерації профспілок України для напрацювання спільної обґрунтованої позиції щодо антисоціальних ініціатив урядовців у сфері трудового законодавства.

Зокрема, голова Профспілки звернув увагу на те, що вперше у трудовому законодавстві пропонується до застосування термін «Договірний режим регулювання трудових відносин», але чіткого визначення, що це за режим, немає. До того ж, законопроєктом взагалі не передбачено регулювання трудових відносин колективними договорами. Всі норми та гарантії відображені у трудовому договорі з кожним працівником окремо. Такий підхід до трудових відносин надає значну перевагу роботодавцю, адже працівникам за однакову роботу можна встановлювати різну тривалість робочого часу, часу перерви, тривалість відпустки, заробітну плату. Відсутній контроль за дотриманням гідних умов праці та оплати праці.

Лист голови ПМГУ О.Рябка «Щодо законпроєкту № 5371 від 13.04.2021»

Профспілка металургів і гірників України