20210420 101603 1

20 квітня у режимі відеоконференції відбулось засідання Президії Федерації профспілок України, на якому було обговорено і прийнято рішення з низки важливих та актуальних питань соціально-економічного захисту працівників в умовах карантинних обмежень та розглянуто інші питання профспілкової діяльності.

Відкрив засідання Голова ФПУ Григорій Осовий.

У своєму виступі щодо укладення  Меморандуму про співпрацю між Федерацією професійних спілок України та Міжнародною громадською організацією «Соціальні ініціативи з охорони праці та здоров’я», він зокрема зазначив, що метою цього документу є консолідація зусиль Сторін з розробки, реалізації заходів і програм, спрямованих на забезпечення превентивних заходів щодо недопущення порушень прав і свобод людини та громадянина, зокрема права на працю, безпечні умови праці, соціальний захист, на об’єднання у профспілки, встановлення та просування гендерної рівності на робочому місці, усування всіх форм дискримінації у сфері праці.

20210420 100828

Меморандум допоможе в забезпеченні доступу громадян до якісної та своєчасної правової допомоги, з урахуванням нових викликів обумовлених поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19), та сприятиме підвищенню рівня інституційної спроможності правозахисної діяльності ФПУ, всеукраїнських профспілок і територіальних профоб’єднань.

Президія одноголосно схвалила Меморандум.

На його виконання затверджено Спільний план заходів про співпрацю на 2021 рік.

Наступним члени Президії  обговорили питання Про пропозиції ФПУ до проєкту Бюджетної декларації України на 2022–2024 роки.

З інформацією виступив заступник голови ФПУ Олександр Шубін, що апаратом ФПУ разом з членськими організаціями ФПУ підготовлено аргументовані Профспілкові пропозиції до проєкту Бюджетної декларації на 2022–2024 роки, які спрямовані кардинальне підвищення розмірів основних державних соціальних стандартів та гарантій, поступовому наближенню заробітної плати до рівня країн Європейського Союзу. А їх реалізація забезпечить належний рівень соціального захисту громадян, у тому числі шляхом гідного функціонування систем охорони здоров’я, освіти і науки.

20210420 102741

Президія взяла за основу Профспілкові пропозиції до проєкту Бюджетної декларації України на 2022–2024 роки.

Керівництву президія доручила заручитися підтримкою СПО з метою консолідації зусиль профспілок і поінформувати соціальних партнерів, народних депутатів. Забезпечити моніторинг за їх проходженням.

Про результати фінансово-господарської діяльності  юридичних осіб створених та заснованих ФПУ за 2020 рік та контрольні показники їх діяльності на 2021 рік поінформував заступник голови ФПУ Володимир Саєнко.

У своєму виступі він проаналізував ситуацію в майновому комплексі і акцентував увагу на впливі негативних факторів на діяльність суб’єктів господарювання в умовах пандемії, зокрема щодо обмежень, які негативно впливають на стабільність роботи оздоровниць, готелів та баз відпочинку. А також повідомив, що планові показники будуть відкориговані після зняття карантинних обмежень, які введені Урядом та органами місцевого самоврядування.

20210420 105724

Президія розглянула питання про стан безпеки праці та захист здоров’я працівників в умовах пандемії COVID-19. З інформацією з цього питання виступив заступник Голови ФПУ Євген Драпятий, який наголосив, що для істотного поліпшення профспілками цієї роботи необхідно підвищити ефективність використання наявного кадрового потенціалу технічної інспекції праці профспілок та можливостей профспілкових виборних органів різних рівнів, постійно контролювати негативні процеси у сфері безпеки праці, своєчасно й активно впливати на їх перебіг, кваліфіковано й ефективно захищати права спілчан, особливо в умовах надзвичайної ситуації, викликаної пандемією СOVID-19. І закликав  взяти активну участь у заходах із відзначення Всесвітнього Дня охорони праці в Україні у 2021 році та з вшанування пам’яті загиблих на виробництві.

Президія ФПУ схвалила Заяву Федерації професійних спілок України щодо безпеки і здоров’я працівників в умовах пандемії COVID-19 та рекомендувала членським організаціям посилити заходи захисту членів профспілок у сфері охорони праці і провести роботу щодо зміцнення кадрового складу технічних інспекцій праці.

20210420 105056

20210420 1005100