1521794518 1441729317998 semejniy budget 2

За розрахунками Мінсоцполітики фактичний розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб з урахуванням суми обов’язкових платежів відповідно до чинного законодавства у цінах березня 2021 року становив 444,06 грн (Додаток 1).

Таким чином, законодавчо встановлений на березень 2021 року прожитковий мінімум для працездатних осіб (2 270 грн) занижено порівняно з його фактичним розміром у 2,4 рази або на 3 174 грн. Мінімальна заробітна плата у лютому ц.р. (6 000 грн) перевищила фактичний розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб на 556 грн.

Середня заробітна плата в Україні у березні 2021 року становила 13 612 грн та перевищила показник попереднього місяця на 8,5%. Порівняно із березнем 2020 року вона зросла на 18,9% (Додаток 2).

В перерахунку на євро заробітна плата склала 410,7 євро та перевищила аналогічний показник березня 2020 року (392,5 євро).

За переважною більшістю видів економічної та промислової діяльності протягом березня 2021 року відбулося зростання середньої заробітної плати. Найбільшими темпами за цей період зросла заробітна плата у сферах промислової діяльності: металургійне виробництво, виробництво готових металевих  виробів, крім машин і устатковання (на 22,1%), виробництво основних фармацевтичних продуктів і фармацевтичних препаратів (на 20,9%), постачання електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря (на 18,2 %) тощо.

Також, в усіх сферах економіки зросла заробітна плата відносно лютого 2020 року (Додаток 3).

Заробітна плата працівників окремих галузей бюджетної сфери залишається нижчою ніж середня по економіці: в освіті – 10959 грн (або 80,5% від середньої по економіці), у сфері охорони здоров’я та надання соціальної допомоги – 12246 грн (або 90,0% від середньої по економіці).

За регіональною ознакою у лютому 2021 року найбільшою середня зарплата була в Донецькій області (15907 грн) та м. Києві (20132 грн), найнижчою – у Житомирській області (10675 грн).

Індекс реальної заробітної плати в березні 2021 року порівняно з лютим 2021 року становив 106,7%, а відносно березня 2020 року – 109,5%.

За результатами аналізу офіційної статистики фонд оплати праці в Україні у березні 2021 року збільшився на 9,2% відносно попереднього місяця та перевищив показник лютого 2020 року на 19,8% (Додаток 4).

Водночас, найбільшими темпами відбулося падіння фонду оплати праці відносно показника лютого 2020 року у сферах авіаційного транспорту (- 7,1%), тимчасового розміщування й організації харчування (- 17,2%).

За даними Держстату, станом на 01.04.2021 року заборгованість з виплати заробітної плати 148,8 тисячам працівників  економічно-активних підприємств (на 49% більше ніж на початку року) склала 3384,5 млн грн, з яких 1543,3 млн грн – борги державних підприємств. Працівникам промисловості заборговано 2626,9 млн грн заробітної плати. За рахунок бюджетних коштів утворено 36,8 млн грн боргів. (Додаток 5).

Слід зазначити, що, починаючи з січня 2021 року, Державною службою статистики запроваджено нову редакцію Методологічних положень  державного статистичного спостереження «Стан виплати заробітної плати» (затверджено наказом Держстату від 30.12.2020 № 374).

Відповідно до оновлених Методичних положень інформація готується на основі даних державного статистичного спостереження, яке охоплює юридичні особи, активні на початок року, з урахуванням цензу за кількістю найманих працівників. Зокрема, збір та підготовка інформації щодо заборгованості з виплати заробітної плати на підприємствах-банкрутах, які не здійснюють економічної діяльності, Держстатом не проводиться.

Довідково: до категорії підприємств-банкрутів Держстат відносить суб’єкти господарювання, щодо яких запроваджено процедури відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом.

Федерація профспілок України,

Департамент з питань бюджету