А3

Показник-коефіцієнт заміщення пенсії із зарплатою на сьогоднішній день становить трохи більше 25%, що є дуже тривожним показником. Розрив між пенсією і зарплатою продовжує зростати, тому про гідні виплати українцям, які пішли на заслужений відпочинок, поки що не може бути й мови. Про це заявила глава Мінсоцполітики Марина Лазебна в ефірі програми “Перехресний допит” на “24 каналі”.

Марина Лазебна заявила, що якщо кілька років тому показник-коефіцієнт заміщення пенсії із зарплатою був більше 50%, то на даний момент він практично в два рази менше. Вона зазначила, що в 2010-2011 роках розмір пенсійних виплат в порівнянні із зарплатою становив близько 54-57% і це був хороший показник, так як він означав, що пенсія дорівнює половині зарплати.

На даний момент українці на пенсії отримують 27% від заробітної плати. Прогнози на майбутнє зовсім невтішні, адже цей показник продовжить падати, оскільки громадян, які платять внесок менше, ніж пенсіонерів. Лазебна підкреслила, що мінімальний внесок, який сплачується до ПФУ, становить 1300 Гривень, у той час як мінімальна пенсія – 1769 гривень. Тобто внеску вистачає тільки, щоб частково покрити мінімальну пенсію.

За словами глави Мінсоцполітики той прожитковий мінімум, який встановлений зараз є лише розрахунковим і його недостатньо для комфортного існування. Для пенсіонера ця сума має становити від 3 тисяч гривень і більше. Наприкінці січня цього року в уряді схвалили законопроєкт, яким пропонується змінити підхід до розрахунку прожиткового мінімуму, а також соцвиплат.

Федерація профспілок України