А1

Під заступництвом впливового опозиційного політика Рафала Тшасковського в Польщі буде заснована принципово нова профспілка зі всесвітньо відомою назвою, повідомляє Wyborcza.pl. Організацію «Нова Солідарність» очолить мер міста Білосток Тадеуш Трусколяські.

«Довгі роки я був членом профспілки «Солідарність», але мені довелося покинути її ряди, оскільки вона повністю відірвана від свого коріння. Сьогодні це не більше ніж пропагандистський рупор правлячої партії, - пояснює Трусколяскі. - Сотні тисяч людей сьогодні залишилися без юридичного захисту. Це самозайняті, трудівники на принизливих цивільно-правових договорах. У нас вже визначені статут і статус, зібрана ініціативна група, яка, згідно із законом, може становити 10 осіб, і найближчим часом ми приступаємо до реєстрації абсолютно нового профоб'єднання».

За словами автора ідеї Рафала Тшасковського, «Нова Солідарність» буде активно захищати право на лінійний податок для самозайнятих в польській економіці. Сьогодні це привілей вузького кола найбагатших, через що бюджет країни і органи самоврядування втрачають мільярди злотих.

«Самозайняті і ті, хто намагається вижити на «сміттєвих договорах», що не дають громадянину майже ніяких трудових прав, як правило, працюють важче за всіх інших, - нарікає Тшасковський. - Ми бачимо, як правлячі еліти постійно залазять до них у кишеню та намагаються ще більше обібрати. Незабаром лінійний податок буде остаточно скасовано владою і почнуться багаторазові побори навіть з тих, хто в поті чола трудиться за кордоном. Наше завдання - дати їм шанс і захистити!»

Сьогодні в Польщі близько 1,3 млн осіб мають статус самозайнятих. Ще 1,4 млн поляків працюють на підставі договорів підряду або їм подібних (для порівняння, на повноцінних трудових договорах зареєстровані понад 13 млн осіб). На думку засновників нової профспілки, згадана група приречена рахувати кожен гріш, стикаючись на ринку праці з несправедливістю.

Джерело: https://bit.ly/3zPE5BW

Федерація профспілок України