11

27.06.2021 року на честь святкування Дня Молоді відбувся щорічний молодіжний велопробіг, який вже став традицією Молодіжної ради ОПХО і проходить вже 6-й рік.

Цим заходом профспілкова молодь вкотре намагається підкреслити важливість гідної оплати праці. Гідна, в розумінні молоді, це та оплата, яка дозволить мати власне житло, вільний час для сім'ї, а не для підробітків, можливість для розвитку і якісного відпочинку.

13

Аналізуючи сучасні проблеми оплати праці, з точки зору наближення її до статусу гідної, хочеться відзначити ще одну важливу і зрозумілу всім особливість. Оплата праці та її стан впливають на розвиток практично всіх інших напрямків соціальної політики і можливість користування послугами галузей соціальної сфери. Від того, яка заробітна плата вчителів, лікарів і т.д., багато в чому залежать розвиненість, якість освіти та охорона здоров'я. Рівнем зарплати працівника визначається можливість повноти і якості отримання потрібної освіти, медичних послуг, послуг ЖКГ, майбутніх пенсій і т.д., нарешті, його рівень і якість життя, здоров'я нації в цілому.

Тому ставлення до формування гідної оплати праці з боку, перш за все, держави і бізнесу в сучасній економіці мають бути адекватне її значущості, уважне, справедливе і відповідальне. Зарплата, правильно організована і продумана, може багато чого зробити і допомогти в економічному розвитку країни, регіонів і підприємств. Але вона не прощає помилок і непрофесіоналізму. У зв'язку з цим доцільним і обґрунтованим буде включення оплати праці в розряд офіційних пріоритетів соціальної політики України.

У велопробігу взяли участь 35 учасників від молодіжних рад членських організацій ОПХО у віці від 18 років до 35 років (профспілка працюючих інвалідів; первинна організація профспілки авіабудівників України на ДП «ХМЗ» «ФЕД»; обласна організація профспілки працівників охорони здоров'я України; Харківський обласний комітет профспілки працівників машинобудування та металообробки).

2

Місцем старту та збору учасників був Центральний парк культури і відпочинку імені М. Горького. Після загального фото, переклички, інструктажу і обговорення регламенту заходу, велопробіг почався. Колону учасників супроводжувала організація «Вело-Харків». Велопробіг пішов по найдовшій в Україні велодоріжці (довжиною 7 км і шириною 3 м) від перехрестя вул. Сумської та вул. Дерев'янко до Храму Святої цариці Тамари в П'ятихатках. Далі вже при безпосередньому супроводу 2-х патрульних поліцейських машин з перекриття смуги руху дорожнього транспорту наша колона проїхав до місця призначення, а саме в Фельдман Екопарк. Після екскурсії по парку учасникам велопробігу надали окрему альтанку, де нагодували гарячими варениками та чаєм. Справжньою зіркою профспілкового велопробігу став наймолодший учасник від ДП «ХМЗ «ФЕД» чотирирічний Михайло, який разом з батьком Павлом Клеймьоновим нарівні з іншими учасниками повністю проїхав всю дистанцію 22 кілометри на своєму велосипеді під прапором ПАУ.

34 7

Підводячи підсумки можна сміливо констатувати, що велозабіг вдався! Була і досить хороша погода, і достатня кількість учасників, повна узгодженість дій з поліцією і підтримка Харківської міської ради. На сьогодні активна громадянська позиція профспілкової молоді, потужний потенціал і консолідація є запорукою реалізації всього того за, що ми боремося! Ми розуміємо, що ця боротьба нелегка, але ми маємо всі шанси на перемогу.

Голова Молодіжної ради ОПХО Роман Артеменко,