А7

Конституційний Суд України визнав конституційними приписи частини шостої статті 6 Закону України «Про оплату праці» від 24 березня 1995 року у редакції Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» від 6 грудня 2016 року, частини шостої статті 96 Кодексу законів про працю України в редакції Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» від 6 грудня 2016 року № 1774 (про мінімальний посадовий оклад (тарифну ставку). Таке Рішення Суд ухвалив у справі за конституційним поданням 47 народних депутатів України.

 «Нажаль, Конституційний Суд прийняв половинчасте рішення, яке не допоможе працюючій людині на підставі закону отримати справедливу оплату праці, - прокоментував цю подію на своїй сторінці у FacebookГолова Федерації профспілок України Григорій Осовий. -  . Судді знову передали таке право Кабінету Міністрів встановлювати мінімальну тарифну ставку ( посадовий оклад) нібито й не нижче прожиткового мінімуму для працездатної особи, проте «забули», що де факто іх наразі є два: визначений законом «Про державний бюджет на 2021 рік» ( з 1 липня 2379грн.) і фактичний прожитковий мінімум , розрахований на підставі закону «Про прожитковий мінімум», який публікується щомісячно Мінсоцполітики ( станом на червень 5554 грн.). Однак , як зазначено на сайті міністерства , фактичний розмір прожиткового мінімуму застосовується лише для спостереження за динамікою рівня життя в Україні . Ось так - два закони визначають два абсолютно різні розміри прожиткового мінімуму і це залишилося поза увагою Феміди !!!.

Замість того , щоб визнати неправомірність встановлення законом «Про державний бюджет» заниженого більш ніж удвічі фактичного розміру прожиткового мінімуму і, відповідно , гарантій оплати праці і пенсійного забезпечення Конституційний Суд надалі залишив уряду і парламенту можливість маніпуляцій навколо забезпечення конституційного права громадян на достатній рівень життя! Так правову, соціальну державу ми ніколи не збудуємо! Тим паче, що на розгляд Верховної Ради вже внесено низку законопроектів, якими провладна більшість намагається перекроїти закони « Про прожитковий мінімум» та « Про державні соціальні стандарти та державні соціальні гарантії» в сторону іх заниження ! В той час як ратифіковані Україною Конвенція Міжнародної організаціі праці та Європейська соціальна хартія зобов’язують владу враховувати при встановленні гарантій оплати праці не тільки потреби самого працівника , а й членів його сім`ї на достатній життєвий рівень!»