22 липня 2021 року

А1

Суд продовжив розгляд скарги юристів заводу на рішення за позовом громадської організації «Стоп шлам», яка вимагає стягнути з Миколаївського глиноземного заводу більше 9,2 млрд грн. за нібито екологічні порушення. При цьому в якості доказу використовується психологічна експертиза про завдану «моральну шкоду» 1279 членам цієї організації.

Правда на сам мітинг з боку «Стоп Шлам» прийшло всього близько 30-ти татуйованих молодих людей, які навіть не змогли пояснити свої вимоги і де знаходиться МГЗ.

«Стягнення суми в 9 мільярдів - це фактично смерть заводу! Без роботи і грошей на життя залишиться 10 тисяч осіб - працівники, члени їх сімей. Псевдо-екологи й активісти з Києва, яких вони найняли, ставлять під загрозу одне з останніх працюючих промислових підприємств Миколаївщини, яке одних тільки податків платить більше 500 млн в рік. Вони покричать і поїдуть до Києва, а людям де працювати?! », - говорить Олексій Медведь, голова профспілки МГЗ.

На заводі це називають спланованою рейдерською атакою за участю підконтрольних рейдерам «активістів», «екологів», експертів, які видали «потрібну» експертизу, і суду, які просто ігнорують закон і здоровий глузд.

«У суді першої інстанції ми надали докази того, що в якості потерпілих вказані неіснуючі люди, але ці докази проігноровані суддею, ми показали акти екологічних перевірок, які також не взяті до уваги. Вже навіть Мін'юст назвав експертизу незаконною! Але перша інстанція була глуха і сліпа, тепер сподіваємося на апеляцію », - заявила Оксана Карпенко, начальник юрвідділу МГЗ.

Міністр юстиції Денис Малюська заявив, що «реальна мета нападу - отримати великий грошовий куш», а від висновків експертів «очі вилазять на лоб». Адже вони встановили рекордний розмір шкоди навіть без розмов з умовними «постраждалими», просто на підставі роздруківок з Інтернету.

«Якщо екорейдери досягнуть свого, то це буде означати арешт всього майна підприємства, в тому числі грошових коштів заводу. З огляду на величезний розмір суми, стане неможливою виплата заробітної плати працівникам, а виробництво виявиться під загрозою зупинки », - додала Оксана Карпенко.

За матеріалами сайту https://profngz.mk.ua