222504237 3006629699577250 5026483538069318118 n.780x480

Медикам Валківської районної лікарні Харківської області пообіцяли протягом тижня погасити заборгованість по зарплатах.

Про це повідомляє прес-служба місцевої ОДА. За словами заступника голови Харківської ОДА Михайла Черняка, заборгованість перед медиками виникла через затримки виплат від НСЗУ, а й недбалий менеджмент керівництва лікарні. Тож було вирішено створити комісію при Департаменті охорони здоров’я та провести перевірку документації медичного закладу.

 На сьогодні є питання - як витрачалися кошти, зароблені лікарнею. Головний лікар першочергово розрахувався за комерційні угоди, при цьому не виплачуючи заробітної плати працівникам, - зазначив чиновник.

Також, за його словами, невиплата «ковідних» за квітень пов’язана з тим, що Національна служба здоров’я України не мала можливості укласти контракт з лікарнею на квітень 2021 року через певну невідповідність ресурсного забезпечення лікарні чітким вимогам служби. Але в умовах реальної епідемічної ситуації Валківська центральна районна лікарня була долучена до мережі закладів, що надавали допомогу хворим на COVID-19. Це питання було раніше розглянуто на окремому засіданні Кабінету Міністрів України з прийняттям відповідного рішення - за квітень контракти будуть укладені, і оплату буде здійснено.

Додаткова угода з медичним закладом буде укладена вже наступного тижня, і кошти, які були не виплачені Національною службою здоров’я України, надійдуть на рахунки лікарні, - заявив Черняк.

Про затримки зарплат також повідомляли медики міста Геніческ Херсонської області, медики Кривого Рогу  та інших регіонів . Затримки пов'язані з введенням другого етапу медреформи, який змінив принципи фінансування. Тепер воно залежить від того, чи відповідає лікарня критеріям, які виставляє Національна служба здоров'я України. Медперсонал в такому випадку стає заручником ситуації. Наприклад, у Львівській області адміністрація лікарні хотіла закупити необхідну для укладення договору з НСЗУ апаратуру за рахунок зарплат медиків .

Зовсім радикально фінансування урізали психіатричним і протитуберкульозни диспансерів . При цьому дані установи виконували також соціальну функцію, надаючи дах соціально незахищеним категоріям. Про випадки, коли такі пацієнти вже опинилися на вулиці, відомо в Одесі і Києві .

На тлі цих змін в Україні виник протестний рух медсестер "Будь як Ніна" . Вони вимагають гідних зарплат, розслідувань випадків зараження COVID-19 і перегляду медреформи.

 За матеріалами socportal.ua.https://socportal.info/ua/news/z-medikami-yaki-perekrivali-trasu-cherez-borgi-po-zarplati-poobitcyali-rozrakhuvatis/