DSC 1594

Чергове засідання Виконкому Об’єднання профспілок Харківської області відбулося 3 серпня на базі санаторію «Ялинка» ПрАТ ЛОЗПУ «Укрпрофоздоровниця» під головуванням Голови ОПХО Сергія Тесленка.

Санаторій «Ялинка» - це кліматична, питна та бальнеологічна оздоровниця, розташована в мальовничому куточку Харківщини, в Зміївському районі поруч із сосновим лісом, поблизу ріки Сіверський Дінець.

Перед початком засідання Сергій Тесленко привітав з ювілеєм голову Харківської обласної ради Профспілки робітників недержавного сектору економіки Ольгу Рябініну. Він вручив ювілярці Грамоту Федерації профспілок України, побажав Ользі Василівні міцного здоров’я, невичерпної енергії та натхнення у роботі на благо людини праці, а також особистого щастя та родинного затишку.

З інформацією по першому питанню порядку денного «Про дії профспілок Харківщини в умовах необґрунтованого збільшення вартості енергоносіїв». виступила завідувач відділу соціально-економічних, правових питань та охорони праці ОПХО Наталя Гриценко, яка зазначила, що реформування газового ринку, розпочате у 2014 році, не сприяло розвитку економіки та сталому підвищенню добробуту громадян, як було задекларовано та малося на меті. З 1 січня 2021 року ціни на комунальні послуги в Україні в черговий раз різко зросли, що викликало хвилю невдоволення серед українців - почалися протести. 19 січня Уряд знизив ціну на газ до 6,99 грн. за куб. м по всій країні для споживачів НАК «Нафтогаз України». Сьогодні діапазон від 7,8 до 17,9 грн., максимальний розмір ціни транспортування – 1,79 грн. за 1м3.

З 2018 року тариф на електроенергію розділили: для тих, хто використовував менше 100 кВт електроенергії ціна складала 0,9 грн. за кіловат, інші - по 1,68 грн. Такий розподіл діяв три роки. З 1 січня 2021 року пільговий тариф скасували і всі споживачі змушені платити по 1,68 грн. за кВт /год.

Профспілки Харківщини протягом всього часу залучилися до активних дій щодо захисту конституційних трудових та соціальних прав працівників. Навіть в період карантійних заходів, викликаних пандемією COVID-19, робота щодо зупинення впровадження антинародних законодавчих ініціатив, які вже довели економіку до глибокої стагнації, а народ до зубожіння, не припинялася. Проводилися інформаційні пікети, де обов’язково піднімалися питання необґрунтованого встановлення вартості енергоносіїв, що призводить до суттєвого зростання тарифів на житлово-комунальні послуги та товари першої необхідності. Направлені неодноразові звернення до Президента України, Кабінету Міністрів України, Голові Верховної Ради України щодо зупинення впровадження антинародних законодавчих ініціатив, які вже довели економіку до глибокої стагнації, а народ до зубожіння; зниження ціни на газ для населення. Відповідні звернення направили більшість членських організацій ОПХО.

Питання жваво обговорювалося присутніми, які висловлювали свою точку зору стовно цієї болючою для України проблеми та пропонували конкретні кроки для досягнення більш ефективнішого результату у боротьбі за права людини праці, вносили доповнення до проекту Звернення Виконкому Об'єднання профспілок Харківської області до Голови ФПУ

Голова ОПХО Сергій Тесленко підкреслив, що в нинішніх умовах неможна не діяти. Профспілки повинні постійно нагадувати владі, що не допустять протиправних дій відносно працівників та протистоятимуть впровадженню законодавчих ініціатив, що погіршують життя людини та призводять до її зубожіння.

Члени Виконкому підтримали рішення звернутися до Голови ФПУ Г.В. Осового щодо забезпечення активних дій з метою недопущення значного, необґрунтованого підвищення вартості газу і електроенергії для населення та встановлення мораторію на зростання вартості енергоносіїв і тарифів на житлово-комунальні послуги, Також виконком затвердив персональний склад робочої групи з питань опрацювання законопроектів, що суттєво звужують права та інтереси працівників, і з проведення акцій протесту, яка повинна оперативно реагувати на заклики та загрози як для спілчан так і для профспілкового руху, моніторити настрій та рівень соціальної напруги в трудових колективах.

Питання «Про хід літньої оздоровчої кампанії для дітей і підлітків Харківської області» довела до присутніх провідний інспектор організаційно-статутних питань Світлана Матвійчук, яка зазначила, що за організаційної та фінансової підтримки профспілок станом на 02.08.2021 р. понад 2,5 тис. дітей охоплені заходами оздоровлення та відпочинку у позаміських дитячих закладах Харківської області. Крім цього, профспілкові комітети підприємств, організацій та установ проводять закупівлю путівок і оздоровлюють дітей у закладах оздоровлення та відпочинку інших регіонів. За умовами колдоговорів здійснюються профспілкові відшкодування. 

Влітку 2021 року Об’єднання профспілок Харківської області стало координаційним центром з вирішення багатьох проблем, пов’язаних з організацією оздоровлення та відпочинку дітей: розповсюджує інформацію про функціонування дитячих оздоровниць в умовах протиепідемічних заходів у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби, про заклади та місця оздоровлення і відпочинку дітей на території Харківської області та за її межами, умови придбання путівок, надає консультативну допомогу у підготовці та функціонуванні ДЗОВ протягом оздоровчого сезону, вирішенні кадрових питань - спеціалістів різного профілю для дитячих закладів оздоровлення та відпочинку, консультації батькам з усіх питань, пов’язаних з умовами дитячого оздоровлення та ін. Постійна комісія Ради ОПХО з гуманітарних проводить виїзні засідання у дитячі заклади оздоровлення та відпочинку Харківської області у рамках протиепідемічних заходів, затверджених Постановою МОЗ України  №5 від 08.06.2021, з метою контролю та надання консультативної та методичної допомоги у створенні належних побутових умов проживання дітей, забезпеченню якісним, різноманітним і повноцінним харчуванням, оздоровленню і загартуванню, дотриманням санітарно - гігієнічних, протипожежних вимог.

Члени Виконкому затвердили низку організаційних заходів, направлених на проведення літньої оздоровчої кампанії для дітей та підлітків влітку 2021 року з дотриманням встановлених вимог щодо виконання протиепідемічних заходів щодо запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хворобиCOVID-19. Членським організаціям ОПХО рекомендовано і надалі продовжувати роботу з оздоровлення та відпочинку дітей членів профспілок на території Харківської області та за її межами.

З питанням «Про підприємство Палац Праці» виступив Генеральний директор Підприємства «Палац Праці» Леонід Ступак.

Наприкінці засідання директор санаторію Валерій Журавльов провів екскурсію територією оздоровниці, показав матеріальну базу та розповів про умови, в яких дорослі та діти отримують комплекс лікування та відпочивають. Директор торкнувся також проблемних тем, які стосуються матеріально-технічного забезпечення санаторію. 

DSC 1598

DSC 1621

 DSC 1685

 Олесь Леміщенко, редактор