IMG 20210818 114731

18 серпня відбувся ІХ з’їзд Профспілки працівників оборонної промисловості  України

У звітної доповіді Центральної Ради Профспілки, з якою виступив голови Профспілки Олександр Черниш, виступах делегатів та гостей форуму зазначалось, що ЦР та іншими виборними органами Профспілки за цей час проведена значна робота по захисту законних прав членів Профспілки на працю, її гідну оплату, охорону здоров’я, інші соціальні гарантії.

Підкреслювалось: було проведено комплекс заходів щодо удосконалення соціального діалогу, регулювання соціально-трудових відносин на галузевому і регіональному рівнях. Представники Профспілки брали активну участь у роботі відповідних територіальних рад, колегій, правлінь фондів, органів державного управління, громадських організацій, що сприяло розвитку соціального діалогу, підвищенню рівня соціального захисту працівників.

IMG 20210818 111440

Профспілковими органами усіх рівнів постійно вносились конструктивні пропозиції і вимоги до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, місцевих органів державної виконавчої влади стосовно вирішення найактуальніших економічних і соціальних проблем працівників, опрацьовувались проекти законодавчих актів.

Здійснювався постійний моніторинг за виконанням постанов Кабінету Міністрів України щодо дотримання умов оплати праці працівників, контроль за своєчасністю виплати заробітної плати, дотриманням адміністраціями законодавства про працю, збереженням соціальних пільг та гарантій працівників.

Профспілка працівників оборонної промисловості  України та її організаційні ланки активізували роботу з організації навчання профспілкових кадрів та активу.  ЦР Профспілки координувала свою діяльність з галузевими профспілками промисловості, співпрацювала з Федерацією профспілок України, підтримувала міжнародні зв’язки з профспілковими об’єднаннями.

Представники виборних органів Профспілки брали участь в роботі фондів, представляли та захищали інтереси застрахованих осіб, добивались матеріальної підтримки оздоровчих закладів, встановлених законодавством пільг, відновлення списків 1 та 2, проведення атестації робочих місць тощо .

Разом з тим, з’їзд вважає, що Центральною Радою Профспілки працівників оборонної промисловості  України, первинним та об’єднаним профспілковим організаціям не повною мірою використовувались права, надані законами України, щодо захисту прав та інтересів трудящих.

Звітно-виборна кампанія Профспілки 2021 р. з усією гостротою виявила надзвичайно актуальну проблему несвоєчасної виплати заробітної плати, скорочення держзамовлення і як наслідок скорочення виробничих кадрів на підприємствах, де діють організаційні ланки Профспілки, низький рівень заробітної плати в промисловій сфері, хоча мінімальна заробітна плата підвищувалася декілька раз..

IMG 20210818 111527

Досягнуте зростання заробітної плати не внесло суттєвих змін у доходи більшої частини членів Профспілки внаслідок інфляційних процесів. Не реалізоване завдання, поставлене VІІІ З’їздом Профспілки, щодо зростання чисельності, залучення працюючих до профспілкового членства та створення нових організацій Профспілки.

Не стала предметом постійної турботи виборних органів кадрова політика, особливо при формуванні резерву профспілкових кадрів та їх висування на виборні посади, роботі з молоддю.

З’їзд наголосив на недоліках в роботі щодо фінансового зміцнення Профспілки працівників оборонної промисловості  України, вважає, що тільки організована і фінансово міцна Профспілка здатна відстоювати права і гарантії членів Профспілки в умовах ринкової економіки, подолання наслідків фінансово-економічної кризи.

IХ з’їзд Профспілки працівників оборонної промисловості  України поставив перед керівництвом, виборними органами Профспілки конкретні завдання.

IMG 20210818 120550

Саме на завданнях, які стоять зараз перед профспілками, у тому числі і перед Профспілкою працівників  оборонної промисловості, акцентував увагу у своєму виступі Голова Федерації профспілок України Григорій Осовий. Він підкреслив, що ФПУ провела наполегливу роботу для того, щоб промислова політика стала одним  з пріоритетів державної політики. Так, профспілкам вдалося через НТСЕР пробити створення Національного комітету з розвитку промисловості. Саме з ініціативи СПО об’єднань профспілок і ФПУ після проведення зустрічі з Першим віце-прем’єром Олексієм Любченком була відновлена робота Міжвідомчої комісії з погашення боргів із заробітної плати і ця комісія зараз працює в режимі щотижневих засідань.

Тобто на рівні центральних органів влади робиться багато.  Було б доцільно і всім 9 всеукраїнським промисловим профспілкам скоординувати та об’єднати  зусилля для вирішення найбільш важливих і актуальних проблем.

Григорій Осовий також запропонував при обговоренні та прийняті  Програми діяльності  Профспілки обов’язково дописати «з урахуванням пріоритетів,  завдань і цілей, які визначені у Стратегії Федерації профспілок України»  Тому що саме у цьому документі, прийнятому на VIII з’їзді ФПУ, визначені основні напрями діяльності профспілок.

Головою Профспілки працівників оборонної промисловості України одноголосно обрано ЧЕРНИША Олександра Андрійовича.

Вітаємо Олександра Андрійовича та бажаємо йому нових досягнень у справі захисту прав та інтересів спілчан.

 Прес-центр Федерації профспілок України