DSC 1184

Чоловік, 35 років, залишає рідне місто та їде працювати до Польщі. Саме так виглядає уособлення типового мігранта, який виїжджає з України у пошуках кращої роботи. Більшість з них – будівельники. Та чи завжди робота за кордоном є кращою?

Профспілка працівників будівництва і промисловості будівельних матеріалів України (ПРОФБУД) постійно слідкує за тенденціями на ринку праці в Україні та за кордоном, досліджує проблеми дисбалансу в частині умов праці, заробітної плати, трудової міграції і питання безробіття. Підсумки та результати дослідження профспілка обговорила з ключовими партнерами на вже традиційній щорічній конференції, яка відбулася 19 серпня у м.Одеса. Участь в обговоренні взяли Голова Представництва Міжнародної організації з міграції в Україні Ан Нгуєн, Завідувач відділу країн Європи і Центральної Азії Бюро Міжнародної організації праці по діяльності трудящих Сергеюс Гловацкас, Президент Будівельної палати України Петро Шилюк, Заступник директора Державного центру зайнятості Артем Ріпенко, Генеральний секретар Європейської федерації будівельників і деревообробників Том Делю, багато інших представники державних та місцевих органів влади, міжнародних організацій, профспілок будівельників з різних країн Європи.

DSC 1117

Пандемія коронавірусу та періодичні карантини створили напружену ситуацію на ринку праці в країні. Водночас, попри всі перепони, спричинені пандемією, за офіційними даними агенцій з працевлаштування за кордоном, тільки за перше півріччя 2021 року на роботу за кордон працевлаштували 54 тисяч мешканців Одеської області. Переважна більшість працевлаштованих – моряки та будівельники.

Експерт з питань міграції ПРОФБУД Олег Борисов виділяє два основних мотиви трудової міграції будівельників: пошук вищого рівня доходу та відсутність належних умов та безпеки праці. Водночас, українські будівельники виїжджають на гірші, ніж стандартні для ринку ЄС, умови праці, навіть якщо зарплата усього у два рази вища. Непостійна, нестабільна та неформальна зайнятість також суттєво впливають на процес трудової міграції будівельників.

DSC 1197

За словами Голови ПРОФБУД Василя Андреєва міграційні процеси у будівельному секторі є актуальним питанням для багатьох країн Європи та світу. Відсутність належного захисту мігрантів, які приїжджають до іншої країни, є приводом для нехтування нормами безпеки з боку роботодавців, що часом тягне за собою трагічні наслідки.

Враховуючи процес трудової міграції будівельників та оцінюючи факти зловживань щодо українських робітників (невиплата заробітної плати, недотримання умов праці і напівлегального працевлаштування), ПРОФБУД веде роботу з надання консультацій будівельникам, які планують працювати за кордоном, для зменшення негативних наслідків трудової міграції. Роль профспілок – пояснювати, які мінімальні умови праці встановлені в країнах ЄС та сусідніх країнах, як можна забезпечити виконання цих мінімальних умов та до кого звернутися, якщо мігрантам надають неправдиву або викривлену інформацію. Для цього ПРОФБУД створив україномовний веб-сайт migration.profbud.org.ua, на якому кожен мігрант, який виїжджає на будівельні роботи до однієї з країн Європи, має змогу дізнатися, які гарантії він може вимагати від роботодавця: мінімальну зарплату по країні та для працівника конкретного рівня, норми робочого часу та перерв, розмір доплат за нічну та понаднормову роботу, законну тривалість відпустки, розмір компенсації при нещасних випадках, контакти місцевих профспілок, де можна отримати допомогу чи консультацію.

DSC 1121 1

Більше інформації про підсумки конференції – у відеосюжетах 7 каналу, телекомпанії «Град», відео найцікавіших обговорень конференції.

Профспілка працівників будівництва та промисловості будівельних матеріалів України