kommunalka

Стало відомо, що постачальники комунальних послуг в Україні знову зможуть відключати від послуг громадян з боргами за комунальні послуги. За словами експерта в сфері ЖКГ Христини Ненно, з технічної точки зору відключити можна далеко не всі послуги. Про це вона розповіла в ефірі каналу Україна 24. За словами експерта, найменше коштів українці заборгували не за електроенергію і газ.

«Найменша заборгованість за електрику, оскільки її вимикають, не чекаючи великих накопичень. Наприклад, якщо впродовж трьох місяців не було оплати, спочатку надходить смс-повідомлення, потім письмове повідомлення, у платіжці сказано, що впродовж певного терміну несплати, 10 днів здається, вам вимкнуть», – пояснила Христина Ненно.

Вона уточнила, що найрідше боржники платять за опалення і гарячу воду. Але саме цих послуг їх позбавити буде найскладніше. «Виникають основні проблеми, суто технічно відключити дані послуги для споживачів неможливо. Ми не можемо відрізати повністю стояк на 16 поверхів. Технічно це можна робити лише у новобудовах», – сказала Ненно. За її словами, спочатку боржникам будуть надсилати повідомлення з проханням провести повну або часткову оплату. Потім вже можливі інші санкції.

Нагадаємо, раніше на період дії карантину та 30 днів після нього заборонялося нарахування пені та накладення штрафних санкцій за борги з оплати комунальних послуг. Однак недавно цю норму скасували. Зміни до закону було підписано президентом Зеленським 19 серпня і вони набрали чинності наступного дня. Відтепер ця заборона буде діяти лише у регіонах, де встановлено «червоний» рівень епідеміологічної небезпеки.

У листопаді 2020 року борг українців за комунальні послуги зріс на 18,6% – до 66,1 млрд грн, що на 10 млрд гривень більше, ніж у жовтні. У січні 2021 населенням сплатило за житлово-комунальні послуги 23,9 млрд грн, що становить 77,7% нарахованих за цей період сум. За підсумками січня, заборгованість населення з оплати житлово-комунальних послуг, становила 81 млрд грн.

Джерело: https://bit.ly/3zsoQhu