logo

Об'єднання профспілок Харківської області звернулось до народних депутатів України: Бакумова О.С., Бондаренка О.В., Веніславського Ф.В., Данилова В.Б., Здебського Ю.В., Кінзбурської В.О., Колісник А.С., Красова О.І., Куницького О.О., Літвінова О.М., Люботи Д.В., Мезенцевої М.С., Микиша Д.С., Павловського П.І., Пивоварова Є.П., Одарченка А.М., Світличної Ю.О., Фельдмана О.Б., Шенцева Д.О., Якименка П.В.

Щодо неприпустимості прийняття антиконституційних законопроєктів 5381 та 5388

До порядку денного першого осіннього засідання парламенту внесені антитрудові законопроєкти «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо дерегуляції трудових відносин» № 5371 і «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо спрощення регулювання трудових відносин у сфері малого і середнього підприємництва та зменшення адміністративного навантаження на підприємницьку діяльність» №5388, які порушують конституційні права працівників і їх представників профспілок.

Уряд і комітет Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів просувають законопроєкти, які передбачають, так звану, «дерегуляцію» або «спрощення» регулювання трудових відносин, порушують норми Конституції держави, міжнародно-правових актів, звужують обсяг трудових прав та соціальних гарантій працівників у порівнянні з діючим законодавством, нівелюють представницьку та захисну функцію профспілок.

Соціально-економічний комітет ООН, Міжнародна організація праці в своїх офіційних зверненнях неодноразово застерігали керівництво української держави від беззастережної лібералізації трудових відносин, які порушують  права людини і міжнародні зобов’язання України.

Негативну оцінку зазначеним законопроектам у своїх висновках дали наукові експерти, відомі правовики як держави так і світу.

Результатом прийняття зазначених законопроєктів стане подальше запровадження повного диктату роботодавця по відношенню до працівника, зростання безробіття та трудової міграції, усунення профспілок від захисту працюючої людини, що зруйнує баланс інтересів сторін трудових відносин. 

Повна лібералізація трудових відносин категорично не сприймається найманими працівниками і обов’язково призведе до масових трудових конфліктів.

Об'єднання профспілок Харківської області, від імені майже 360 - тисяч членів профспілок, наполягає на поверненні для доопрацювання та досягнення максимального результату і суспільної злагоди вищезазначених законопроєктів на розгляд Національної тристоронньої ради при Президентові України, діяльність якої Глава держави поновив напередодні 30-річчя Незалежності України.

Ми, Ваші виборці, розраховуємо на підтримку та вимагаємо не підтримувати законопроєкти 5381 та 5388 під час їх обговорення та прийняття рішення.

Сподіваємося на порозуміння та співпрацю.

Голова Об'єднання профспілок Харківської області Сергій Тесленко