5eaf69ec

Завтра, 7 жовтня, тисячі спілчан вийдуть на вулиці Києва, щоб узяти участь в акції протесту проти антиробітничої й антипрофспілкової політики і законів уряду. Наприкінці 2019 року був запропонований законопроект, який не відповідає конвенціям Міжнародної організації праці (МОП) та соціальному законодавству Європейського Союзу (ЄС). Угода про поглиблену та всеохоплюючу зону вільної торгівлі з ЄС зобов’язує Україну узгодити своє законодавство з нормативно-правовими актами ЄС, включаючи соціальне законодавство про робочий час та охорону праці.

Міжнародний профспілковий рух втрутився у ситуацію на ранній стадії, і вже у січні 2020 року ЄФПГО приєдналася до делегації на чолі зі світовим (МКП) та європейським (ЄКП) профцентрами, а в лютому 2020 року відбулася низка акцій та дій у світі.

З того часу акції та протести тривають, а ЄФПГО підтримала неодноразові зусилля МКП та ЄКП допомогти українським профспілкам відхилити трудову реформу. Нещодавно міжнародний профспілковий рух звернувся до уряду та парламенту країни, привернувши увагу до того, що ключові законопроекти залишаються несумісними з міжнародними трудовими нормами.

ЄФПГО приєдналася до вимог МКП та ЄКП відкликати законопроекти, припинити будь-які офіційні процедури у парламенті та забезпечити всебічні консультації з профспілками щодо будь-яких законодавчих змін.

ЄФПГО також приєдналася до МКП, ЄКП та інших міжнародних профспілкових органів, щоб засудити спроби української влади заволодіти майном профспілок без будь-яких консультацій та переговорів з профспілками.

ЄФПГО направила послання солідарності своїм членським організаціям з України на підтримку акції та її ключових вимог не лише щодо реформ у сфері праці, а й низки інших заходів, у тому числі підвищення мінімальної заробітної плати та соціальних виплат.

- Див. відео прес-конференції українських профспілок.

- Див. Заяву українських профспілок.

https://www.epsu.org/article/ukraine-unions-continue-fight-against-labour-reforms                                  

 

 ЄВРОПЕЙСЬКА ФЕДЕРАЦІЯ ПРОФСПІЛОК ГРОМАДСЬКОГО ОБСЛУГОВУВАННЯ (ЄФПГО)

Усім членським організаціям ЄФПГО в Україні

  Шановні колеги!

 Звертаюся до Вас на знак солідарності з акцією, запланованою на четвер. ЄФПГО рішуче підтримує акцію українського профспілкового руху, який здавна і наполегливо веде боротьбу проти антиробітничої й антипрофспілкової політики і законів уряду.

Ми повторюємо свої попередні заяви про те, що уряд повинен відкликати свої пропозиції щодо трудового законодавства, які суперечать основоположним конвенціям Міжнародної організації праці, а також законопроект, який несе загрозу власності профспілкового руху.

Ми також підтримуємо інші ключові вимоги профспілок щодо підвищення мінімальної заробітної плати, збільшення соціальних видатків і припинення приватизації енергетики.

ЄФПГО та її членські організації сподіваються, що акція пройде успішно і продемонструє владі, що вона повинна прислухатися і реагувати на голос профспілок.

 Солідарний з вами,

 Ян Віллем Гаудріаан,

Генеральний секретар ЄФПГО

https://www.epsu.org/sites/default/files/article/files/Solidarity%20letter%20for%207.10%20demonstration.pdf