ШИЛ

Оскільки жінки заробляють на 14,1% менше чоловіків, ЄКП попереджає, що про рівну оплату праці не може бути мови доти, доки не буде підвищено мінімальну заробітну плату і не буде проведено переоцінку цінності роботи, яку виконують жінки.

Попередження буде зроблене у День рівної оплати праці 10 листопада, за день до голосування в Комітеті з зайнятості Європейського парламенту щодо пропозицій щодо посилення запропонованої Директиви ЄС про адекватну мінімальну заробітну плату, а також у той час, коли запропонована Директива ЄС про прозорість в оплаті праці чоловіків та жінок перебуває на розгляді у комітетах Європейського парламенту.

Підвищення мінімальної заробітної плати до 60% від медіанної заробітної плати та 50% від середньої скоротить гендерний розрив в оплаті праці на:

  • 25% у Румунії;
  • 19% у Греції;
  • 12% у Польщі;
  • 11% у Словаччині;
  • 10% в Іспанії та Люксембурзі.

У зв’язку з цим заступник Генерального секретаря ЄКП Естер Лінч заявила: «Багато жінок застрягли на низькооплачуваній та недооціненій роботі. У багатьох випадках робота недооцінюється тому, що її переважно виконують жінки. Жінки становлять 76% із 49 млн. працівників з догляду в ЄС. Працівникам з догляду платять мало, незважаючи на те, що ця робота вимагає великих фізичних та емоційних зусиль, терпіння та соціальних навичок.

У осіб, які приймають рішення в ЄС, є вибір – вони можуть зробити рішучі дії для усунення розриву в оплаті праці чоловіків та жінок або вічно нарікати у День рівної оплати праці.

ЄС зараз має можливість усунути гендерний розрив в оплаті праці. Він може зробити це, прийнявши Директиву про прозорість в оплаті праці, яка дасть можливість робітницям отримати переоцінку вартості своєї праці, а профспілкам – колективно домовлятися про підвищення зарплати, та ухваливши Директиву про адекватну мінімальну заробітну плату, яка підвищить мінімальну заробітну плату до порога пристойності та усуне перешкоди для колективних переговорів. Це подвійна нагода, яка не повториться найближчим часом».

Примітка

https://www.etuc.org/en/document/equal-pay-needs-trade-unions-sign-pledge  

 Понад сорок євродепутатів від усіх основних партій підписали зобов’язання працювати над зміцненням Директиви про прозорість в оплаті праці, у тому числі доповідач та тіньовий доповідача

https://www.etuc.org/en/pressrelease/no-equal-pay-without-increases-minimum-wages