IMG ff27b0979567e903aa3285aa02edd844 V

В останні вихідні цьогорічної по-справжньому золотої осені Міжнародний центр культури і мистецтв профспілок України «Жовтневий палац» гостинно відчинив двері для сотень учасників 6-го Міського огляду-конкурсу колективів народної творчості.

Вже традиційно, починаючи з 2003 року, Київський міський Центр народної творчості та культурологічних досліджень за підтримки Департаменту культури Київської міської державної адміністрації проводить конкурси серед самодіяльних колективів столиці у різних жанрах.

Цього разу просторі, величні зали та приміщення Жовтневого палацу перетворились на концертний майданчик для чотирьох десятків творчих колективів з оркестрового, вокально-хорового мистецтва, хореографії, образотворчої і прикладної майстерності.

IMG 222489bac3e56d795ea2207a9b9f0b88 V

Захід пройшов у три етапи із дотриманням усіх протиепідемічних умов і перетворився на незабутнє свято для артистів, серед яких більшість діти та молодь.

Директор МЦКМ Юрій Бобир у відповідь на слова щирої вдячності учасників конкурсу зазначив, що не зважаючи на існуючи протиковідні обмеження, складну економічну ситуацію, насамперед, пов’язану з підвищенням тарифів на електроенергію і опалення, Жовтневий палац як заклад культури, засновником якого є Федерація профспілок України, і як провідний центр народної творчості, вважає одним з пріоритетів своєї діяльності проведення подібних культурно-мистецьких заходів.

IMG 6518b2abe57b93bcfc2fd6b9e737aa5d V

До слова, профспілковий палац з перших років свого існування - вже більше 60 років - опікувався  розвитком народної творчості та виховав найкращі творчі колективи столиці. Саме в МЦКМ вже багато років діють добре відомі як в Україні так і за її межами фольклорний ансамбль «Співаночка», ансамбль народного танцю «Горлиця» та ін., дитячі творчі студії та кружки.

IMG 2254444afa877d2c6660c958910ed488 V

IMG 721f61d01daf84281817ae8ca557d8fb V

Справжньою «фішкою» цьогорічного Огляду-конкурсу стала національна розмаїтість його учасників, які представили культуру майже усіх національних груп, що мешкають у столиці, зокрема: вірменської, азербайджанської, грузинської, єврейської, кримськотатарської, а також німецької, польської, східних народностей тощо. Але цілком закономірним є визнання найкращими саме колективів МЦКМ: Народного оркестру народних інструментів імені Вікторії Васильєвої (художній керівник – Наталія Скрябіна) і Народного джазового оркестру «Музична лабораторія» Вадима Корсака.

IMG 4a7296b5c1750642edcd8335f9ef378d V

Таке рішення прийняло титуловане журі, до якого увійшли представники Міністерства культури України, Київського міського Центру народної творчості та культурологічних досліджень, представники Київського національного університету культури і мистецтв, Київської муніципальної академії музики ім. Глієра, заслужені працівники культури України. А Народний ансамбль народного танцю «Горлиця» (художній керівник Віталій Гурський) отримав гран-при як найкращий творчий колектив столиці.

IMG 7924432c04c5d067b6d7b4b70c68516f V

Але, на переконання усіх конкурсантів, участь у такому представницькому творчому марафоні, який відбувся на одній з найкращих сцен столиці – в Жовтневому палаці – для них вже перемога та видатна подія в творчому житті.

Отже, в усі часи, не зважаючи на обставини та будь-які труднощі, перемагає людяність та гуманізм, а також прагнення до прекрасного та вічного, чим є справжнє мистецтво.

IMG 6586cee964371427c80e8622c63ec2e2 V

IMG 7e53c89581bda58bb316fe2dacc9578e V