bukr200609 011 stahl 01v

Згідно з дослідженням BloombergNEF, світова сталеливарна промисловість може скоротити викиди парникових газів до 2050 року за рахунок збільшення обсягів переробки, використання водню як палива та уловлювання вуглецю від старих заводів.

Але досягти цього буде непросто.

Виробництво сталі генерує близько 7% світових викидів парникових газів, і деякі процеси не можуть легко працювати на електроенергії.

Відповідно до звіту відділу енергетичних даних та аналізу Bloomberg, перехід на методи виробництва з нульовим викидом вуглецю вимагатиме від галузі витратити від 215 до 278 мільярдів доларів на капітальні вкладення. Тим не менш, сталь, вироблена за такою системою, зрештою може коштувати менше за сьогоднішні ціни.

«Сталеливарна промисловість має складний шлях до декарбонізації: вона значною мірою залежить від вугілля, має обмежені можливості для збільшення своєї частки в переробленому виробництві через дефіцит металобрухту, і їй потрібно буде дочекатися зниження витрат на водень, щоб реалізувати рентабельне екологічно чисте виробництво», - написали у звіті аналітики BNEF, зокрема Джулія Еттвуд.

На думку BNEF, урядам потрібно надати підтримку, щоб допомогти у переході галузі і для стимулювання початкових етапів змін «Рішуча політика необхідна для декарбонізації сталеливарної промисловості», - йдеться у звіті.

За даними BNEF, до 2050 року метал, що виробляється за допомогою цієї модернізованої системи, коштуватиме менше поточних цін. Середня п'ятирічна ціна на нерафіновану сталь становить 726 доларів за тонну, тоді як технології, запропоновані у звіті, дозволяють виробляти сталь за ціною від 418 до 598 доларів за тонну.

За матеріалами сайту профспілки металургів і гірників України http://pmguinfo.dp.ua/mir/5015-ekologichno-chista-stal-do-2050-roku-koshtuvatime-deshevshe-za-potochni-tsini