СИМ

Нещодавно Профспілка будівельників повідомляла про початок роботи над розробкою професійного стандарту з професії «Деревообробник будівельний».

Робоча група соціальних партнерів у складі фахівців Профспілки, науковців Інституту професійно-технічної освіти НАПН України, представників навчально-методичних центрів професійно-технічної освіти, Центру зайнятості, закладів професійної (професійно-технічної) освіти впродовж кількох місяців працювали над проєктом професійного стандарту.

Проєкт було представлено на публічне обговорення. За його результатами надійшло більше десятка пропозицій, які здебільшого стосувалися питань безпеки праці та впровадження цифрових технологій при виконанні трудової функції. Ми вдячні авторам пропозицій за їх щиру зацікавленість у майбутньому професії.

Після завершення строку для надання пропозицій, робоча група провела засідання, врахувала більшість із них, і зараз готова передавати напрацьований проєкт до Національного агентства кваліфікацій.

 Довідково: Розроблення професійного стандарту «Деровообробник будівельний» викликана активним розвитком будівельної галузі й зростаючим попитом роботодавців на інтегровані (укрупнені) професії. Сьогодні професійна діяльність деревообробника будівельного характеризується  новими функціями, якісне виконання яких передбачає використання сучасних високопродуктивних технологій у процесі виготовлення та монтажу будівельних виробів із деревини, при зведенні дерев’яних будівель та споруд. Сучасний будівельний ринок потребує такого фахівця, який здатен оперативно та гнучко реагувати на практичні та швидкозмінні потреби в галузі, використовуючи при цьому обсяг професійних компетентностей, здобутих під час формального, неформального чи інформального навчання.

Профспілка будівельників України