2af37587 f57d 410b 9392 f5275f70a250

21 грудня 2021 року у Вільнюсі (Литва) відбулася міжнародна конференція «Профспілки для трудових мігрантів», організована Литовською профспілкою Солідарумас за підтримки Міжнародної організації праці. У конференції взяли участь представники профоб’єднань Литви, Білорусі, Вірменії, Молдови й України. Делегацію ФПУ очолив Голова ФПУ Григорій Осовий.

З вітальними словами до учасників конференції звернулися керівник відділу країн Європи і Центральної Азії Бюро МОП з питань діяльності працівників Сергіус Гловацкас і керівники представлених на конференції профоб’єднань.

Григорій Осовий у своєму виступі відзначив масштаби міграції з України: за оцінками експертів від 3 до 5 мільйонів українців є трудовими мігрантами. Він звернув увагу присутніх на результати нещодавнього опитування, згідно якого 2/3 мігрантів шукають роботу за кордоном для того, щоб згодом реалізувати свої очікування вдома. Крім того, 50% мігрантів зазначили, що рішення про міграцію було прийняте для того, щоб задовольнити мінімальні потреби домогосподарств. Згідно з даними цього ж дослідження, 17% трудових мігрантів не бачать перспектив реалізувати себе в своїй країні. Водночас, 22% респондентів відзначили позитив міграції – отримання нових навичок, підвищення кваліфікації, що дозволяє покращити продуктивність праці при працевлаштуванні після повернення додому.

6ffa2b8f 5697 4941 8cfb 744edcf8ab4b

У рамках програми конференції Інга Балнаносієне, директор служби зайнятості при Міністерстві соціальних справ та праці Литви представила ситуацію на ринку праці Литви, трудову міграцію та проблеми, з якими стикаються трудові мігранти в цій країні. Як було зазначено, більшість працівників мігрантів в сфері транспорті та частково будівництва складають громадяни України. Саме вони найчастіше стають жертвами схем роботодавців, спрямованих на обхід законодавства, зокрема у питаннях відрядження працівників закордон.

З презентаціями стосовно ситуації на ринках праці та трудової міграції в країнах Східного партнерства виступили Елена Маназерян, керівник навчального центру Конфедерації профспілок Вірменії, Олександр Ярошук, голова Білоруського конгресу демократичних профспілок, Ігор Зубку, голова Національної конфедерації профспілок Молдови.

d843a31c ed26 46f5 9dcb 88a19f2b2f17

Діяльність інформаційних центрів для працівників мігрантів у своїх країнах презентували Елена Маназерян, Дорін Суручану, керівник департаменту освіти та досліджень Інституту праці Молдови, Олег Долінський, голова Молодіжної ради Об’єднання профспілок Львівщини.

Завершилась конференція дискусією щодо подальшої співпраці між профспілками з питань посилення захисту прав і соціальних гарантій працівників. Зокрема, йшлося про інформаційно-просвітницькі кампанії, співпрацю з державними установами, неурядовими організаціями, залучення мігрантів до профспілок, сприяння ратифікації конвенцій МОП щодо працівників-мігрантів №№ 97 і 143, конвенції МОП № 102 про мінімальні рівні соціального забезпечення, тощо. За підсумками дискусії будуть фіналізовані рекомендації щодо дій та кампаній, які профспілки можуть впроваджувати на глобальному, міжнародному, національному та місцевих рівнях. Як зазначали учасники, конференція має стати прологом до комплексної конкретної роботи на благо працівників-мігрантів.

c0c03150 c2ee 4abb 9070 bf277409ba8b

Депертамент міжнародних зв'язків ФПУ