ТОРГ

22 грудня у столичному Будинку профспілок відбулось засідання Центральної Ради Всеукраїнської профспілки працівників і підприємств торгівлі, громадського харчування та послуг.

 З доповіддю «Про завдання організацій профспілки на 2022 рік щодо посилення соціально-економічного захисту членів профспілки в умовах змін на ринку праці та реформування соціально-трудового законодавства» виступила Голова Профспілки Тетяна Ясько.  

ТОРГ1

 Заслухавши та обговоривши доповідь, Центральна Рада Всеукраїнської профспілки  торгівлі постановила мобілізувати профспілкові організації, членів Профспілки  проти анти трудових та антипрофспілкових законопроектів. І одночасно сприяти просуванню законодавчих ініціатив, зокрема, щодо посилення захисту працівників у випадку затримки заробітної плати, в тому числі у разі неплатоспроможності роботодавця; на  звільнення Фонду соціального страхування від фінансування видатків, що не мають страхового характеру; на впровадження загальнообов»язкового державного соціального медичного страхування. погашення заборгованості і наповнення бюджетів Фонду соціального страхування та Пенсійного Фонду України.

ТОРГ2

Прийнято також рішення у зв»язку з продовженням ковідної кризи, захищати членів профспілки від будь-якої дискримінації, порушення їх прав і свобод у зв»язку з можливим застосуванням ковідних обмежень; запровадити в колективних договорах окремий розділ з цього питання; рекомендувати фіксувати в них: можливу дистанційну роботу, збереження заробітної плати, безкоштовне забезпечення засобами індивідуального захисту, додаткові виплати за рахунок роботодавця ( оплата тестування, реабілітації після хвороби, вакцинування на робочих місцях, медичні обстеження тощо).

ТОРГ3

Центральна Рада постановила продовжити і надалі активно захищати членів профспілки малого і середнього підприємництва в обстоюванні їх прав та інтересів, підтримувати їх вимогю, а саме: відтермінування строків розширеного застосування реєстраторів розрахункових операцій платниками єдиного податку, передбачених законами України від 20.09.2019 № 129-IX та від 01.12.2020 № 1017 – на рік (до 1 січня 2023 року); прийняття законопроекту «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення порядку ведення обліку і застосування реєстраторів розрахункових операцій та зниження фіскального тиску на платників податків», який передбачає перехід від широкої фіскалізації до фіскалізації окремих груп ризику; прийняття проекту закону України, який врегульовує питання ринкового нагляду, а саме № 5473.  

ТОРГ4

На засіданні також вирішено вважати головним механізмом захисту прав та інтересів членів профспілки  колективні договори і угоди. В цій роботі керуватися наданими ЦР  ВПТ Рекомендаціями Основних завдань колдоговірної роботи на 2022 рік. А членам Центральної Ради ВПТ, організаціям Профспілки провести  роз’яснювальну роботу в організаціях профспілки по ситуації з профспілковим майном, перешкоджанню законній діяльності профспілок, позицію з цього питання Ради ФПУ.

Пресцентр Федерації профспілок України