ФСУ

Майже 3 млрд грн. склали борги за листками непрацездатності на початок грудня в Україні. Заборгованість накопичилася через різке зростання кількості лікарняних, переданих до фонду на фінансування, у зв’язку з пандемією.

Як повідомляла газета КМУ «Урядовий кур’єр» (https://ukurier.gov.ua), за підсумками 11 місяців поточного року, працівники провели на лікарняних 36,7 мільйона оплачуваних за кошти ФССУ днів — це на 6,8 мільйона днів більше, ніж за торішній аналогічний період, коли вже спостерігалося істотне зростання через поширення COVID-19.

Упродовж 2021 року потреба у видатках на лікарняні і страхові виплати перевищувала доходи фонду від частки ЄСВ. За підсумками листопада, перевищення потреби у видатках над фактичними доходами від частки ЄСВ сягнуло понад 2,7 мільярда гривень.

Для вирішення складної ситуації Уряд вживає певних заходів, здатних погасити накопичену заборгованість. Так, у середині грудня Фонду соцстрахування на погашення заборгованості з виплат за лікарняними було надано 1,75 мільярда гривень фінансової допомоги з фонду боротьби проти COVID-19.

Наступним кроком Кабміну стало прийняття 20 грудня 2021 року Постанови №1348 «Про внесення змін до бюджету Фонду соціального страхування України на 2021 рік». Згідно з цим документом, потрібно «надходження з державного бюджету для виплати застрахованим особам матеріального забезпечення за страхуванням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності цифри "800000 тис. грн" замінити цифрами "2550000 тис. грн"».

Сподіваємось, що таке суттєве дофінансування ФСС з державного бюджету дасть можливість Фонду соціального страхування закрити борги за листками непрацездатності.