content dsc 6294

Міністерство освіти і науки України за підтримки Швейцарії у партнерстві зі Швейцарсько-українським проектом DECIDE презентувало освітній чат-бот EducationUaBot. «Попри жорстоку війну росії в Україні та високий рівень небезпеки учасників освітнього процесу, ми продовжуємо створювати нові шляхи для комунікації та допомоги. Нашими головними завданнями є збереження здоров’я та життя учнів, студентів, їхніх батьків, вчителів і науковців, а також створення належних умов для роботи, навчання та саморозвитку», – зазначив Міністр освіти і науки Сергій Шкарлет. Чат-бот допоможе знайти необхідну інформацію про: пошук садочка, школи або коледжа за кордоном; онлайн-навчання в Україні; відновлення особистих документів про освіту; продовження викладання та роботи під час війни. Крім того, за допомогою чат-бота можна дізнатися про повернення до навчання (незалежно від місця знаходження).

Українські діти вже тиждень навчаються у школі в Нідерландах за програмою МОН. У Нідерландах за два тижні запустили українську середню школу. Це стало можливим завдяки організаторським здібностям і щирому бажанню допомогти Оксани Олійник, яка до війни жила та працювала у Христанівці на Полтавщині. Організовувати навчання Оксані допомагали й інші українки. Українську школу відкрили у 3-поверховій старовинній будівлі, що розташована в центрі Дордрехта. Там можуть перебувати 120 учнів. Утім, як передбачають організатори школи, упродовж місяця кількість може подвоїтися, тож для навчального закладу наразі шукають більше приміщення – зі спортивними залами, дитячими майданчиками тощо.

  • Український науково-дослідний криголам «Ноосфера» замість російського судна перезмінив полярників на польській антарктичній станції «Арцтовський». За київським часом це відбулося сьогодні вночі. «Для української науки важливо продовжувати дослідження на станції «Вернадський», співпрацювати з іншими станціями як в питаннях науки, так і логістики. Через жахливе вторгнення росії в Україну, будь-яка співпраця із країною-агресором, зокрема у сфері науки, неможлива», – зазначив Міністр освіти і науки Сергій Шкарлет. Наприкінці березня дорогою із Чилі до української станції «Академік Вернадський» наш криголам уже доправив на «Арцтовський» низку вантажів. А тепер, на зворотному шляху, «Ноосфера» прийняла на борт учасників польської антарктичної експедиції, яких разом із нашими полярниками доправить до чилійського порту Пунта-Аренас. «Буквально за тиждень після початку війни нас спитали польські колеги, чи новий український криголам не погодиться обслуговувати їхню антарктичну станцію. До цього вони зафрахтували російське судно, але після віроломного вторгнення росіян в Україну більше не хочуть витрачати на них жодної копійки. Поляки теж відправили «рускій корабль» у відомому напрямку», – розповів директор Національного антарктичного наукового центру (НАНЦ) Євген Дикий. За його словами, Центр погодився на цю пропозицію, адже вона дозволить розширити співпрацю між Україною та Польщею, що дуже вигідно для нас. «У цей складний час Польща надає Україні неймовірну підтримку, зокрема завдяки польській антарктичній програмі ми змогли доправити на “Вернадський” зимувальників 27-ї української антарктичної експедиції. Та й розташована їхня антарктична станція «Арцтовський» на шляху від нашого «Вернадського» до Чилі зручно – на острові Кінг-Джордж, який зазвичай є проміжним пунктом для суден перед виходом у найбурхливішу у світі протоку Дрейка», – пояснив очільник НАНЦ. Доки польські колеги завантажувались на «Ноосферу» українські біологи, які повертаються додому після роботи на «Вернадському», відібрали зразки ґрунтів та рослин на острові Кінг-Джордж, аби порівняти їх із зібраними в районі «Вернадського». Тож навіть у важкий військовий час триває міжнародна співпраця і плідна робота українських науковців.

Нещодавно МОЗ разом із Мінцифри та НСЗУ змінили терміни відображення COVID-сертифікатів у Дії. Міністерство в інфографіці надає відповіді на найпоширеніші питання щодо нових змін, а саме: чи впливає зміна терміну відображення сертифіката в Дії на термін чинності документа? Навіщо змінювати термін відображення документа, якщо це не змінює його термін чинності? Тепер бустер потрібно робити після 545 днів від дати отримання 2-го щеплення? Скільки часу можна користуватися українським COVID-сертифікатом за кордоном? Бережіть себе та пам’ятайте, що вакцинація від COVID-19 зменшує ризик тяжкого перебігу хвороби.

 

За повідомленням Урядового порталу

Детальніше: https://www.kmu.gov.ua/news/17-kvitnya-situaciya-v-socialnij-sferi-stanom-na-2000