01 30

Маріупольский театр став відомим всьому світу після того, як російські окупанти скинули авіабомбу на його будівлю, де ховалися місцеві мешканці. В результаті під завалами загинули сотні  цивільних осіб.

Однак, сам театр не припинив своєї діяльності, незважаючи на те, що під час війни його працівників розкидало повсюду.

Пізніше стало відомо, що Донецький академічний обласний драматичний театр (м. Маріуполь)  продовжить свою діяльність на Заході України - в місті Ужгороді, чому посприяли гостинні закарпатці.    Маріупольцям було надано приміщення Закарпатського академічного обласного українського музично-драматичного театру імені братів Юрія-Августина та Євгена Шерегіїв.

В ужгородському театрі їх колегам з Донеччини  виділили окремі службові приміщення, а сценічні майданчики для репетицій і вистав, матеріально-технічна база використовується спільно. Крім того, місцева влада забезпечила маріупольців місцями для проживання в одному з гуртожитків міста Ужгорода.

Оскільки на попередньому місці роботи маріупольці перебували на профспілковому обліку у галузі, опинившись в іншому місті, вони звернулися по допомогу і до Профспілки працівників культури України.

Відтак голова Закарпатської облпрофради Іван Зелінський та голова Закарпатської обласної профспілкової організації працівників культури Наталія Товтин надіслали листа до Голови ФПУ Григорія Осового та голови ЦК профспілки працівників культури України Людмили Перелигіної з проханням виділити працівникам маріупольського театру посильну фінансову та гуманітарну допомогу, яку вони конче потребували.

Це клопотання було почуте, і після його розгляду Гуманітарний штаб ФПУ виділив кошти  на потреби працівників театру з тим, щоб вони мали можливість успішно працювати та покращити свої умови проживання.

Функції цільового використання коштів було покладено на Закарпатську  обласну організацію профспілки працівників культури.

В травні та на початку червня  всі працівники театру, які прибули з Маріуполя, отримали матеріальну допомогу.

За виділені профспілками кошти також було закуплено прінтер для роботи, мікрохвильову піч, мультиварки, інші предмети побутового призначення.

Саме усі ці "подарунки" від профспілок привезли у гуртожиток до маріупольців голова Закарпатської облпрофради Іван Зелінський та голова обласної профспілкової організації працівників культури Наталія Товтин.

Відбулася щира розмова, в ході якої наші гості ще раз  відчули, що профспілки турбуються про них, допомагають у вирішенні багатьох питань. А усі виділені кошти будуть використані на їх потреби.

За це профспілковим керівникам області і України дякувала в.о. директора - художнього керівника маріупольського театру, заслужена артистка України Людмила Колосович.

І ще один цікавий факт. Працюючи в Ужгороді, маріупольці вирішили утворити свою первинну профспілкову організацію, яку очолила Наталія Марченко. А це значить, що її зв'язок з обласною профспілкою працівників культури буде тісним і постійним.

До речі, перший спонсорський подарунок для роботи новостворена "первинка" вже отримала від Закарпатської облпрофради.

На фото - під час зустрічі у гуртожитку

Сергій Баранчиков,

пресцентр Закарпатської облпрофради