100102524 2934814863276401 4095382618181206016 n

Майно українських профспілок може стати державною власністю, а на відчуження майна загальносоюзних громадських об'єднань (організацій) колишнього Союзу РСР може бути накладений мораторій. Відповідні законопроєкти комітет ВР з питань економічного розвитку рекомендував парламенту прийняти за основу.

Це викликало обурення у профспілках. Там вважають, що мета законопроєктів - послабити організацію, що відстоює права трударів. Та побоюються, що працюючі оздоровниці будуть просто знищені.

Законопроєкти №6420 "Про правовий режим майна загальносоюзних громадських об'єднань (організацій) колишнього Союзу РСР" та №6421 "Про мораторій на відчуження майна загальносоюзних громадських об'єднань (організацій) колишнього Союзу РСР" були подані до Верховної Ради Урядом ще у грудні 2021 року та з тих пір чекали на розгляд Комітету з економічного розвитку. 14 липня 2022 року комітет їх затвердив. Щоб ці законопроєкти стали законами, їх мають ухвалити депутати в сесійній залі.

Якщо ці закони будуть прийняті, у власність держави пеерйдуть приблизно 50 санаторіїв, біля 30 туристичних об'єктів (готелі, бази відпочинку), біля 20 інших об'єктів (будинки профспілок, навчальні центри). Крім того, 27 профспілкових оздоровниць в окупованому Криму. Розпорядником цієї нерухомості стане Фонд держмайна України.

Заступник Голови ФПУ Володимир Саєнко каже, що це майно за усіма реєстрами вже 30 років має статус приватної власності Федерації профспілок України, яка налічує більше 4 млн членів, об'єднує 43 галузеві профспілки та 23 територіальні профспілкові об'єднання.

"У нас є всі документи, рішення судів, навіть рішення Європейського суду, що доводить, що це майно профспілок. Ми підтримуємо у наших санаторіях порівняно низькі ціни, щоб вони залишались доступними для широких верств трударів. Члени профспілки мали додаткові знижки на відпочинок у них. До 24 лютого всі наші санаторії ("Куяльник", "Моршин" та ін.) були заповнені на 100%. Санаторій "Миргород-Курорт" - курорт європейського рівня. У 2019 році він приймав на лікування людей з 32 країн світу", - каже Володимир Саєнко

Голова парламентського Комітету з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха на своїй сторінці у Facebook написав, що питання майна профспілок мало бути вирішене ледь не з перших днів незалежності, але відкладалося до безкінечності. На його думку, профспілкові організації і їх майно продовжували знаходитись в сірій зоні закону.

Пресцентр ФПУ

за матеріалами Інтернет-видань