111022 09

Всесвітньому  дню дій за гідну працю  було приурочене засідання Івано-Франківської обласної тристоронньої  соціально-економічної ради, яке відбулося  7 жовтня в приміщенні облдержадміністрації.

 

Після звіту виконавчого комітету ОТСЕР про роботу за перше півріччя 2022 року (з доповіддю виступила Ярослава Ульванська, співголова ОТСЕР від сторони органів виконавчої влади – роботу виконкому визнано задовільною), головний акцент подальшої розмови  був на соціальний діалог в області в умовах воєнного стану. Кожна зі сторін: влада-роботодавці-профспілки - розповіли про підсумки своєї участі в тристоронній співпраці, про виклики які постали перед суспільством і нові підходи до розв’язання проблемних питань.

  Так, співголова ОТСЕР від Сторони органів виконавчої влади, голова облдержадміністрації – начальник обласної військової адміністрації Світлана ОНИЩУК  зазначила про вжиті заходи для відновлення діяльності бізнесу, про роботу релокованих в область підприємств та збереження існуючих і створення нових робочих місць; про запобігання можливому банкрутству підприємств, які мають стратегічне значення для області та держави. С.ОНИЩУК подякувала соціальним партнерам за активну діяльність.

Сторона роботодавців – (від її імені доповідав заступник співголови ОТСЕР, виконавчий директор обласного об’єднання роботодавців Василь СКРИГУНЕЦЬ) зазначив про практику сприяння діяльності бізнесу в області, роботу зі збереження робочих місць та створення нових конкурентоспроможних робочих місць, подолання кризи неплатежів, збереження кваліфікованих кадрів на виробництві, недопущенні односторонніх дій роботодавців у трудових відносинах з працівниками та припинення окремих положень колективних договорів тощо.

В.о. Голови Ради профспілок області, співголова ОТСЕР від профспілкової сторони  Володимир УЄВИЧ  звернув увагу присутніх на системній профспілковій діяльності, зокрема у питаннях соціально-економічного захисту людини праці. Підкреслив, що у поточній роботі та відносинах із соціальними партнерами важливо й надалі утримати ефективну комунікацію для вирішення питань, необхідних для безперебійної роботи економіки області,  відновлення промислового виробництва, налагодження роботи релокованих  підприємств. Позаяк діалог соціальних партнерів проходив у день дій за гідну працю, В,УЄВИЧ проаналізував діючі зараз в Україні і реальні соціальні стандарти, про неодноразові намагання профспілкової сторони мінімалізувати розрив між ними.

Важливу роль профспілкова сторона у своїй роботі відводить посиленню громадського контролю за дотриманням вимог трудового законодавства, вжиттю заходів щодо своєчасного та об’єктивного проведення розслідування  нещасних випадків,  моніторингу за збереженням існуючих умов оплати праці, своєчасністю та повнотою виплати заробітної плати на підприємствах області.

В.УЄВИЧ підкреслив також важливість подальшої активізації роботи щодо залучення молоді і працівників новостворених підприємств до профспілкового членства, а також наголосив, що важливо продовжити розпочату роботу зі створення  структур соціального діалогу на районному рівні.

Зараз воєнний час, тож доповідач закликав сторони продовжувати надавати допомогу Збройним Силам України та територіальній обороні, а також всіляко підтримувати людей, які постраждали під час війни.

Серед питань порядку денного засідання ОТСЕР цього дня було – Про Територіальну угоду на наступний період. Розуміючи складність соціально-економічної ситуації в державі та враховуючи корективи у чинне законодавство у сфері колективно-договірного регулювання соціально-трудових відносин сторони вирішили розпочати переговори щодо внесення змін до діючої Територіальної угоди на наступний термін, для цього вирішено створити робочу комісію для розробки проекту документу. Було обрано також головуючу в 2023 році сторону ОТСЕР, якою буде Сторона органів влади.  

10 9 8 7 6 5 4 3 2 1 1

Рада профспілок Івано-Франківської області

http://www.rpo.if.ua/index.php?act=page&id=2712