10

І лише 10,5% - приватні та 7,5% - державні заклади. Профспілкові санаторії є більш затребувані та популярні, бо вдало поєднують доступність та високу якість послуг.

Про це розповіла Наталія Землянська – заступник голови Правління Фонду соціального страхування України під час круглого столу  «Фізична та психологічна реабілітація учасників бойових дій, цивільних громадян України, які постраждали внаслідок російської агресії. Створення міжнародних стандартів комплексного безбар
`єрного простору і подальшої соціалізації їх у суспільстві».

Через військову агресію тисячі українських сімей залишились без даху над головою, без їжі та елементарних засобів існування. Розстріл мирних українців, катування, ґвалтування, грабежі, та інвалідизація серед військових та цивільних, втрата батьків – все це відбивається і ще буде  відбиватись не лише на фізичному, а й на  психічному здоров’ї кожного українця, його душевному і соціальному благополуччі», - сказала Землянська.

Всесвітня Організація Охороні Здоров’я  визначає здоров’я, як «стан повного фізичного, душевного і соціального благополуччя, а не тільки як відсутність хвороб і фізичних дефектів». Тому, турбота про здоров’я українців, які живуть в умовах війни, є надзвичайно актуальною. І це є чи не основним завдання держави на сьогодні.

За словами Землянської, існує велика потреба медичної підтримки, послуг з реабілітації, відновлення психологічного здоров’я та  душевної рівноваги. І в цьому може дуже допомогти Фонд соціального страхування. Адже одним із його основних завдань є саме з
абезпечення послугами з лікування після перенесених захворювань і травм у реабілітаційних відділеннях санаторно-курортних закладів.

2 251122

Загалом за рахунок коштів Фонду отримали реабілітаційне лікування після перенесених захворювань і травм з 2018 до 2021 року – майже 90000 осіб, з яких 3,5 тисячі – це діти.

«В доковідні роки Фонд забезпечував реабілітаційними послугами майже 35 000 українців щорічно. Але в 2020 році їх отримали тільки 6 739 осіб. Тому що, деякі народні депутати внесли обмеження через зміни до Закону про Державний Бюджет України. Тим  самим скоротили здійснення поточних видатків Фонду на соціальні послуги, у тому числі оплату лікування та реабілітації в період дії карантину. Знадобилось пів-року та певні законодавчі зміни, щоб розблокувати фінансування на лікування та реабілітацію», - додала Землянська.

Навіть попри військовий стан, станом на 1 листопада 2022 року – реабілітацію пройшли 5 293 особи, в тому числі – 194 дитини.

З 2018 року застрахована особа, тобто мобілізований працівник, який брав участь в антитерористичній операції, має право на лікування у супроводі членів сім’ї за рахунок коштів Фонду - один раз після демобілізації за наявності відповідних медичних показань.

За словами Наталії, члени сім’ї учасника АТО як супроводжуючі особи забезпечуються проживанням та харчуванням, без лікування. Це надважливо, бо присутність рідних людей під час реабілітації прискорює соціалізацію. Та перехід від відчуття стану війни до мирного життя.

4

«Профспілкові санаторії є більш затребувані та популярні. Гідно поєднують доступність та високу якість послуг. Жодна з країн СНД і далекого зарубіжжя, відомчих і державних структур охорони здоров’я - не мають такої розвиненої реабілітаційної мережі, яка створена в системі профспілок України», - зазначила Землянська.

Понад 30 років в оздоровницях профспілок проходять відновлювальне лікування хворі:
які перенесли гострий інфаркт міокарда,
- мозкові інсульти,
- оперативні втручання на органах травлення, магістральних судинах серця,
- страждають від стенокардії, хронічних захворювань органів дихання, - травм та захворювань органів опори та руху.

Аналіз результатів санаторного етапу реабілітації вражає - після реабілітації хворих із травмами органів опори та руху терміни перебування на лікарняному і втрати працездатності в середньому скоротились в 1,5 - 2 рази. А число осіб з інвалідністю зменшилось з майже 9 % до 1,5%. У 50% хворих, які пройшли консервативну курортну реабілітацію після опіків, терміни підготовки до операцій зменшились до 3-4 місяців, замість 1-1,5 років.

Попри військову агресію є можливість здійснювати лікувально-діагностичну, профілактичну і реабілітаційну роботи  в санаторіях з використанням природних лікувальних ресурсів (лікувальних грязей, мінеральних вод, ропи, озокериту та природних комплексів із сприятливими для лікування умовами) в 19 санаторно-курортних закладах які знаходяться по всій Україні. Ці заклади мають реабілітаційні відділення по багатопрофільним напрямкам реабілітації в тому числі і для осіб після оперативних втручань та з інвалідністю.

Станом на 2022 рік ліжковий фонд профспілкових оздоровниць складає  – 10 400 ліжок.

6

За словами Наталії, з початку повномасштабного вторгнення, профспілкові санаторії, першими прийняли в себе українців, які рятувалися від війни. За 9 місяців 2022 року в профспілкових санаторіях пройшли лікування майже 31 тисяча українців, в тому числі в реабілітаційних відділеннях 4 837 осіб.

З 2014 року в санаторно-курортних закладах профспілок діють відділення: «Медико-психологічна реабілітація учасників АТО». 17 117 – саме стільки оздоровлених учасників АТО, постраждалих на Майдані під час Революції Гідності та прийнятих на проживання вимушено переміщених осіб в профспілкових санаторіях з 2014 по 2020.

«Маючи значні потужності, висококласних фахівців, тривалий досвід в реабілітації та оздоровленні, профспілки  готові ще більше долучитись до програми відновлення здоров’я українців. Особливо  військових, які отримали поранення або інвалідність, - зазначила пані Наталія.

9

Джерело: