Учасники семінару навчання

23 листопада Івано-Франківський обласний комітет профспілки працівників державних установ України спільно з регіональним відділенням Всеукраїнської Асоціації міст України провели, в рамках підписаного в 2021 році Меморандуму про співпрацю, семінар-навчання для голів первинних профспілкових організацій сільських, селищних і міських рад області на тему «Держава сильна громадами».

Про роботу обласного комітету Профспілки в умовах воєнного стану та виконання взаємних  зобов’язань, визначених Меморандумом, присутніх проінформувала голова обласної організації Профспілки області Ніна Гушпіт. Вона підкреслила, що задля  налагодження соціального діалогу та конструктивної взаємодії з радами базового рівня сторонами Меморандуму використовуються різні можливості і заходи: інформаційні зустрічі в громадах, Дні галузевої Профспілки в районах, участь у нарадах, круглих столах з головами, які організовуються облдержадміністрацією та обласною радою. Цю тему продовжила заступник виконавчого директора регіонального відділення АМУ Діана Торконяк, яка окреслила найбільш важливі аспекти розвитку громад у співпраці з громадянським суспільством, згадала низку напрацювань Асоціації та запропонувала учасникам допомогу у вирішенні різних складних питань, що виникають у їхній  діяльності.

Цікавими роздумами про розвиток місцевого самоврядування в Україні та про свої враження від нещодавньої поїздки до Чернігова, де проходила конференція «Розумовські зустрічі», розповів викладач обласного центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади і місцевого самоврядування Богдан Волошинський.

Виконувачка обов’язків заступника Голови Ради профспілок області Олександра Гринів доповіла про зміни в законодавстві щодо оптимізації трудових відносин, здійснення громадського контролю за його дотриманням та про особливості діяльності профспілок в умовах воєнного стану, а також детально  окреслила основні завдання колдоговірної роботи на 2023 рік.

Організатори і виступаючі на семінарі навчанні 1

Завідувач відділу організаційно-масової роботи обласного комітету Профспілки Валерій Крецул у своєму виступі згадав про історію виникнення перших профспілок, принципи реформування органів місцевого самоврядування на засадах Європейської Хартії, розповів про основні нормативно-правові документи, які регулюють діяльність профспілкових організацій, і  важливі напрямки їх роботи та мотивацію до профспілкового членства.

Головний бухгалтер обкому Профспілки Марія Лисаківська  акцентувала увагу слухачів на фінансовій роботі та фінансовій звітності в первинках.

Після завершення теоретичної частини відбувся обмін практичним досвідом профспілкової роботи. Ним поділилися як, профспілкові лідери, які були обрані порівняно недавно, так і з великим стажем на профспілковій ниві. Зокрема, виступили голови  профкомів Солотвинської Лілія Купчак і Заболотівської Світлана Каралаш селищних рад та Івано-Франківської  міської ради Андрій Лис.

Учасники семінару-навчання отримали багато потрібних роздаткових матеріалів та внесли свої конкретні пропозиції щодо наступних тем для навчання.

Ніна Гушіт та Руслан Марцінків під час підписання Меморандуму

На світлинах:

- організатори і виступаючі на семінарі-навчанні, зліва направо Діана Торконяк, Олександра Гринів, Валерій Крецул, Богдан Волошинський і Ніна Гушпіт;

- слухачі семінару-навчання;

- Ніна Гушіт та Руслан Марцінків під час підписання Меморандумцу про співпрацю між обласним комітетом Профспілки і регіональним відділенням АМУ.