590 12
Головний лікар санаторію "Квітка Полонини" ПрАТ "Укрпрофоздоровниця", заслужений лікар України, заслужений працівник профспілок Павло Ганинець відомий не тільки як висококласний організатор санаторно-курортної справи, але і як меценат. З його ініціативи в оздоровниці проходять різноманітні творчі виставки, конкурси, фестивалі.
В період війни у профспілковому санаторії знайшли прихисток багато тимчасово переміщених осіб, які постраждали від її жахів. І тому заходи, які мають культурно-мистецьку спрямованість, допомагають у реабілітації цих людей.
Черговим "творчим сюрпризом" від Павла Ганинця стала виставка- марафон "Між небом та землею", перша на Західній Україні відомої художниці Оксани Фурси - унікальної майстрині живопису, представниці українського фолк арту, доктора мистецтвознавства. Вона має естонське коріння і відома своїми роботами, які демонструвалися і знаходяться у галереях і приватних колекціях більш ніж двох десятків країн світу.
На виставку самобутньої художниці в санаторій "Квітка Полонини" за сприяння голови Закарпатської обласної профспілкової організації працівників культури, заслуженого працівника культури України Наталії Товтин разом з нею приїхали відомі закарпатські митці - голова обласного відділення Національної Спілки художників України, народний художник України Борис Кузьма, народний художник України Василь Свалявчик, заслужений художник України Василь Вовчок та інші відомі у нашому краї майстри пензля.
589 34
Побачене на виставці вразило усіх. Під час огляду виставки Оксана Фурса дуже цікаво розповідала про історію створення окремих серій, робіт, їх символіку. Зокрема, надзвичайне враження справляють її серії "Місячне мереживо", "Печворк", "Квіти", "Мандри", "Скарби", панно "Казка", "Пори року", триптих "Ластівки", тощо.
Усі, хто побував на виставці, в захопленні від окремих робіт - "Благословення Богородиці", "Янгол перемоги", "Янгол відродження", "Крила Георгія Перемогоносця", "Стомлений янгол", "Аве Марія" та інших. Одна з робіт Оксани Фурси названа "Квітка Полонини" на честь однойменного санаторію.
В полотнах майстрині простежується особлива технічна манера та філігранність виконання, що поєднуються з символізмом і фольклорними мотивами. Вона використовує неповторну техніку живопису, так званого "зустрічного мазка": наносить мазки на полотно одночасно правою та лівою руками. Для посилення кольорового ефекту використовуються емалі, гаряча глазур, порцелянова пудра, фарби власного виробництва.
 
587Передати словами неймовірне враження від побаченого - неможливо. Їх треба побачити - усі 55 картин, які демонструються на виставці.
- Роботи Оксани Фурси засвідчують її великий талант, - говорить член президії Закарпатської обласної організації профспілки працівників культури, художник Василь Вовчок. - В багатьох з них у символах яскраво подається українська тема. Це дуже важливо для сприйняття нашої нації на виставках за кордоном.
До речі, незабаром планується проведення виставки талановитої художниці у далекій Японії.
На згадку про відвідання виставки голова обласного відділення Національної Спілки художників України Борис Кузьма, теж вражений її роботами, подарував Оксані Фурсі нову книгу, ілюстровану кращими роботами закарпатських художників.
Виставку - марафон "Між небом та землею" Оксани Фурси у профспілковому санаторії "Квітка Полонини" можна оглянути до 10 січня 2023 року.
588
 
591
На фото: художниця Оксана Фурса та її роботи;
розмову ведуть Наталія Товтин (ліворуч) та Оксана Фурса;
одна з кращих робіт "Янгол відродження"
виставка - марафон "Між небом та землею"
колективне фото на згадку
Сергій Баранчиков,
пресцентр Закарпатської облпрофради