20230526 110504

Незважаючи на всі нинішні складнощі,  працівники  житлово-комунальних підприємств забезпечують життєдіяльність населених пунктів, беруть участь у ліквідації наслідків ворожих обстрілів,  вже розпочали підготовку до наступного осінньо-зимового періоду. За активної участі галузевої профспілки вирішуються повсякденні проблеми трудових колективів. Зокрема, щодо  створення безпечних умов праці. На реалізацію заходів у цій сфері разом з адміністраціями  у першому кварталі витрачено понад 8 млн. грн., що дозволило поліпшити умови праці більше тисячі працівників ( в т.ч. 400 жінок). Однак, не обійшлося й без «ложки дьогтю» у вигляді 4 нещасних випадків (один з них – з летальним наслідком у КП «Комунальний сервіс» м. Пятихатки).

Про все це та інше йшла мова на спільній нараді вищого рівня поточного контролю за станом охорони праці департаменту ЖКГ та будівництва та галузевого обкому профспілки, що відбулася 26 травня на базі санаторію «Курорт Орлівщина».

      Проаналізувавши ситуацію у цій сфері, голова обкому профспілки Анастасія Демідова, зокрема, відзначила, що на підприємствах галузі спостерігається, на жаль, різне ставлення їх керівників до охорони праці. Так, моніторинг підприємств, де сталися НП, свідчить про те, що їх керівництво виділяє кошти на відповідні заходи за залишковим принципом, нерідко ігнорує колдоговори та програми комплексних заходів з охорони праці, не піклується про забезпечення працюючих спецодягом та засобами індивідуального захисту. Є тут і прорахунки й з боку профорганізацій, які не виявляють належної вимогливості до роботодавців. Голова обкому закликала профспілковців і роботодавців повернутися обличчям до цих проблем, від вирішення яких залежить життя людей. Профорганізаціям необхідно посилити громадський контроль за станом справ, активізувавши діяльність комісій профкому з охорони праці, участь у галузевому огляді.

       Виникло й чимало проблем, пов’язаних з тим, що комунальникам (насамперед в Павлограді, Нікополі, Марганці, Покрові) нерідко доводиться працювати під ворожими атаками і потерпати від них. Спільно з соціальним партнером – департаментом ОДА обком надає значну допомогу постраждалим. Продовжується також підтримка наших воїнів, сімей мобілізованих. Значна увага приділяється підготовці до дитячого оздоровчого сезону.

        На важливості співпраці соціальних партнерів у забезпеченні належних умов праці акцентувала увагу у своїй співдоповіді провідний інспектор департаменту ЖКГ і будівництва ОДА Наталія Мірошниченко.

На нараді також виступили голова Камянського міськкому профспілки Олександра Зеріна, зав. відділом обкому профспілки Людмила Солодухіна, голова Донецького галузевого обкому профспілки Ірина Очеретько.

        Учасники наради ухвалили рішення, спрямоване на забезпечення безумовного виконання на підприємствах положень колдоговорів та комплексних заходів з охорони праці, посилення вимогливості проф- організацій та відповідальності керівників за цей напрям роботи.

       У роботі наради взяв участь і виступив голова Дніпропетровського облпрофоб’єднання Анатолій Яловий, який відзначив активну роботу галузевої профспілки у питаннях охорони праці, розповів про заходи у цій сфері облпрофцентру, зокрема, про нещодавнє підписання нової Угоди з регіональним управлінням Держпраці. Розповів він і про дії профспілок на національному рівні, участь у розробці проєкту нового закону про охорону праці.

        А. Яловий разом з головою обкому А. Демідовою вручили відзнаки профспілковим лідерам і керівникам підприємств, які забезпечують на високому рівні соціальний діалог і турбуються про безпечні умови праці та належний виробничий побут.

        Учасників заходу також привітала помічник генерального директора санаторію «Курорт Орлівщина» Майя Резнік, з яким у обкому профспілки склалися взаємовигідні партнерські стосунки. За значну роботу з оздоровлення трудящих керівника закладу Олександра Андрієнка було відзначено Подякою обкому профспілки працівників ЖКГ, місцевої промисловості, побутового обслуговування населення.

20230526 121912                          

   Прес-центр Дніпропетровського облпрофобєднання

http://www.doop.dp.ua/news/884-yake-stavlennya-taki-j-rezultati