освітяни

23 січня цього року відбулась робоча зустріч голови Ради профспілок Івано-Франківської області Володимира Уєвича та першої заступниці голови Олександри Гринів з головою Івано-Франківської обласної Профспілки освіти Зоряною Король та її заступницею Уляною Гураль, в ході якої обговорено запропонований Урядом проєкт Трудового кодексу.

Учасники зустрічі констатували, що  проєкт Трудового кодексу складається з шести окремих книг, зокрема й тих, які неодноразово не підтримувались СПО об’єднань профспілок. Зокрема, деякі  норми законів та проєктів, технічно об’єднаних у проєкті Трудового кодексу, не кореспондуються між собою, відрізняються за змістом, термінологією, містять значну кількість суперечливих, неоднозначних та незрозумілих трактувань і формулювань, що є недопустимим. В окремих випадках відбувається скорочення рівня гарантій прав працівників, що не може бути підтримано, а також необґрунтовано скасовується державне правове регулювання цілих блоків правовідносин між роботодавцями та працівниками.

Звернуто увагу на те, що впродовж 2022-2023 років на час дії воєнного стану в Україні було прийнято цілу низку законодавчих актів, які регулюють особливості реалізації трудових відносин в цей особливий період, а тому, запровадження запропонованих законодавчих змін до скасування воєнного стану неодмінно призведе до необхідності перегляду цих положень.

В ході зустрічі  підтримано  рішення СПО від 22 січня 2023 року щодо непогодження  проєкту Трудового кодексу України у запропонованій редакції, як такий, що не забезпечує реалізацію трудових прав і гарантій працівників, визначених Конституцією України, не враховує в повній мірі норми і стандарти міжнародних правових актів МОП і ЄС, та потребує суттєвого доопрацювання на тристоронній основі під патронатом МОП та із залученням фахівців провідних національних наукових і освітніх закладів, а також міжнародних експертів у сфері трудового права.

Рада профспілок Івано-Франківської області