ДОМ 250124 02 

24 січня ц.р. відбулася робоча нарада керівників всеукраїнських профспілок, територіальних профоб’єднань ФПУ.

Під час наради учасники обговорили важливі та актуальні питання профспілкової діяльності.

Голова ФПУ, голова СПО Григорій Осовий виступив з інформацією щодо урядового проєкту Трудового кодексу. Розповів про його обговорення з соціальним партнерами – керівниками об’єднань організацій роботодавців під час двосторонніх консультацій СПО профспілок і СПО роботодавців.  Під час зустрічі учасники визначилися щодо:

- визначення позицій сторін та подальшої спільної роботи над проєктом нового Трудового Кодексу;

- про хід роботи з оновлення законодавства про соціальний діалог в Україні в рамках робочої групи, утвореної при НСПП;

- про збереження трудового потенціалу України під час воєнного стану в умовах мобілізації та проходження військової служби;

- про координацію дій сторін з надання допомоги працівникам та їхнім сім’ям, які постраждали при виконанні трудових обов’язків через збройну агресію росії.

Після конструктивної дискусії зроблено висновок, що цей законопроєкт потребує суттєвого доопрацювання, як структурного так і змістовного та адаптованого до законодавства ЄС.

У той же день, на засіданні СПО об’єднань профспілок було ухвалено рішення про правову позицію щодо розгляду урядового проєкту Трудового кодексу України.

Не погоджувати проєкт Трудового кодексу України у запропонованій редакції, як такий, що не забезпечує реалізацію трудових прав і гарантій працівників, визначених Конституцією України, не враховує в повній мірі норми і стандарти міжнародних правових актів МОП і ЄС, та потребує суттєвого доопрацювання на тристоронній основі під патронатом МОП та із залученням фахівців провідних національних наукових і освітніх закладів, а також міжнародних експертів у сфері трудового права.

Голова ФПУ також  поінформував колег про міжнародну профспілкову зустріч, заплановану на 22 лютого ц.р. в якій візьмуть участь представники ФПУ і КВПУ, які є членськими організаціями МКП і ЄКП.

Мета - обговорення проблем воєнного часу, нашої боротьби з агресором, підтримка України профспілками і організаціями громадянського суспільства зарубіжних країн.

З питання подання представника від ФПУ до МОП для участі у конкурсному відборі кандидатури до складу Адміністративної ради МОП від сторони трудящих. Учасники наради погодили кандидатуру заст. Голови ФПУ, голови Профспілки будівельників Василя Андреєва.

Про пріоритетні напрями діяльності ФПУ та план заходів на 2024 рік доповів заст. голови ФПУ Євген Драп’ятий. Учасники внесли конструктивні пропозиції для оптимізації запропонованого плану дій.

Під час наради були також розглянуті питання про: - формування Комісії Ради ФПУ з підготовки пропозицій щодо реформування Федерації профспілок України;

- організацію навчання у 2024 році та формування Координаційної ради з питань профспілкового навчання;

- оголошення Конкурсу на посаду ректора Академії праці, соціальних відносин та туризму;

- гуманітарну допомогу від французьких профспілок.

Пресцентр ФПУ