20240130 130625 01

Триває спільна робота сторін соціального діалогу щодо додержання законодавства з питань оплати праці.

Під головуванням заступника голови обласної державної адміністрації Євгена Мироненка 30 січня 2024 року відбулося перше в 2024 році  засідання обласної комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати та соціальних виплат, додержання мінімальних гарантій в оплаті праці та легалізації заробітної плати.

Участь у заході взяла виконуюча обов’язки Голови Запорізької обласної ради профспілок Тамара БЕЛЕСКОВА.

На засіданні  розглядалися питання:

1. Про стан справ щодо заборгованості із виплати заробітної плати на підприємствах області та перспективи її погашення.

2. Про заборгованість з обов’язкових платежів до бюджету Пенсійного фонду України.

З першого питання порядку денного заслухано заступника голови обласної державної адміністрації Євгена Мироненка, який поінформував, що за даними органів статистики заборгованість із заробітної плати на підприємствах області станом на 01 грудня 2023 року становила 149,8 млн грн (на 32 підприємствах області), що на 5,3 млн грн більше порівняно з відповідною датою попереднього місяця.

Зростання боргів обумовлено накопиченням заборгованості із заробітної плати на державних підприємствах борги - на 3 млн грн та на комунальних підприємствах - на 5 млн грн.

За оперативними даними на 29.01.2024 заборгованість із виплати заробітної плати на 30 підприємствах становить 139,7 млн грн.

Найбільші борги накопичені на 4 підприємствах державного сектору економіки області в сумі 108,9 млн грн (або 78 % від загальної суми заборгованості): ТОВ “Запорізький титано-магнієвий комбінат” - 67,5 млн грн, ЗДП “Кремнійполімер” - 22,7 млн грн, АТ “Запорізький виробничий алюмінієвий комбінат” - 13,7 млн грн та ДП “Запорізький облавтодор” - 5 млн грн.

Борги перед працівниками комунальних підприємств області становили 17,7 млн грн, або майже 12,6 % від загальної суми заборгованості. З них 5,8 млн грн належить КП “Облводоканал” Запорізької обласної ради.

На підприємствах приватної форми власності заборгованість із заробітної плати склала 13,1 млн грн, або 9,4 % від загальної суми заборгованості по області. Найбільшим боржником у цій групі підприємств є Класичний приватний університет із сумою боргу 6,5 млн грн.

За участі директора Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації та представників районних військових адміністрацій обговорено шляхи вирішення ситуації із заборгованістю із заробітної плати, що обліковується на комунальних некомерційних підприємствах сфери охорони здоров’я, які знаходяться на тимчасово окупованих територіях області.

З другого питання порядку денного начальником Головного управління Пенсійного фонду в Запорізькій області Світланою Жмурко поінформовано, що заборгованість з обов’язкових платежів до Пенсійного фонду України за 2023 рік по області зменшилась на 31,1 млн грн або на 5,4 % і на 01 січня 2024 року склала 540,3 млн грн. В рахунок погашення заборгованості за рік надійшло 181,4 млн грн. Найбільші суми сплатили: ПАТ “Запоріжсталь” - 106,4 млн грн, ПрАТ “Запоріжкокс” - 20,8 млн грн, ТОВ “Метінвест-промсервіс” – 10,9 млн грн, ПрАТ “Запоріжвогнетрив” - 7,5 млн грн, АТ “Запорізький завод феросплавів” - 7,3 млн грн.

В ході засідання заслухано представників підприємств, які мають борги із заробітної плати та перед бюджетом Пенсійного фонду України, та розглянуто шляхи розв’язання проблем цих підприємств.

За підсумками засідання обласної комісії прийняті рішення, спрямовані на зменшення заборгованості із виплати заробітної плати та платежів до Пенсійного фонду України на підприємствах регіону.

Запорізька обласна рада профспілок