IMG b689c81cd4d12e7c944317d04283ca44 V

В час величезних випробувань, викликаних війною в Україні, профспілкові активісти здійснюють реальний, надзвичайно серйозний подвиг – зберігають профспілки, як реально діючі, захисні організації, що на перше місце у своїй роботі ставлять соціально спрямовані інтереси людини праці.

 

Про це свідчать звітно-виборні збори та конференції, які тривають в організаціях первинної та середньої ланки Профспілки працівників культури України, де підводяться підсумки пʼятирічної роботи та визначаються напрями діяльності на подальший період.

При цьому, робота профорганізацій по усій вертикалі структури грунтується, як на законодавчих, так і на статутних документах Профспілки, які потребують постійного удосконалення.

З цією метою, у період з 31 січня по 01 лютого 2024 року у Києві відбулося чергове засідання робочої групи Профспілки працівників культури України з напрацювання нової редакції Статуту та Стратегії діяльності Профспілки, які через декілька місяців розглядатимуться VIII зʼїздом Профспілки.

Робочу групу очолила Голова Профспілки Галина Гайдук. До її складу увійшли голови Київської міської (Лідія Колодко), обласних організацій (Вінницької – Тетяна Побережна, Дніпропетровської – Анатолій Яловий, Київської – Тетяна Яковенко, Харківської – Надія Юшина, Хмельницької – Микола Луценко) та головний спеціаліст з правової роботи Дніпропетровського обкому Олексій Погрібняк.

IMG dd14b76e74aa1fc5927e294d26d25bc4 V

Захід пройшов у діловому та конструктивному руслі. Під час обговорення нових положень Статуту виникали дискусійні питання щодо діяльності територіальних організацій Профспілки; частоти проведення засідань та порядку заміни членів виборних органів профорганізацій; назви вищих керівних виборних органів Профспілки та інші. В цілому документ підготовлений з урахуванням законодавчих норм та вимог Державної реєстраційної служби.

Одночасно, робочою групою було напрацьовано Стратегію дій Профспілки на наступні пʼять років.

Крім вищезазначеного, під час заходу було розглянуто невідкладні поточні питання. Зокрема, питання атестації педагогічних працівників закладів (установ) освіти сфери культури, про що йдеться у проєкті наказу Міністерства культури та інформаційної політики України «Про внесення змін до наказу Міністерства культури України від 12 липня 2018 року № 628», надісланого на погодження профспілковій стороні соціального діалогу.

Даний документ пройшов громадське обговорення, викликав неоднозначне сприйняття у сфері мистецької освіти та ряд запитань до розробника.

З цією метою на засідання робочої групи було запрошено начальника відділу мистецької освіти Департаменту мистецтв МКІП Тетяну Колос, яка дала вичерпні відповіді на запитання, поставлені головами територіальних організацій Профспілки щодо атестації педпрацівників у сфері культури. Під час зустрічі бажаючі також змогли поставити запитання представнику міністерства у телефонному режимі.

IMG 09a7f6302206270ce611d8ead5391b87 V

Слід зазначити, що остаточне рішення щодо погодження вищевказаного проєкту наказу МКІП було прийнято колегіально, шляхом опитувального голосування голів усіх обласних та Київської міської організацій Профспілки, які є членами Президії ЦК Профспілки. За результатами голосування, більшістю вирішено погодити даний документ та уповноважити Голову Профспілки підписати Аркуш погодження.

Такий конструктивний підхід до співпраці з соціальним партнером допомагає уникати напруги у трудових колективах та находити компроміс у вирішенні спірних питань.

                                                                                                                                                                          Профспілка працівників культури України