3076
8 лютого у Головному управлінні Пенсійного фонду України в Закарпатській області відбулася колегія, на якій було підбито підсумки роботи за 2023 рік.
У засіданні взяв участь член колегії, голова Закарпатської облпрофради Іван Зелінський.
Аналізувала діяльність служби начальник Головного управління Анастасія Пентек. Перш за все вона відзначила позитивну динаміку з виконання показників наповнення бюджету Фонду області, до якого протягом 2023 року з усіх джерел фінансування надійшло майже 14,3 млрд гривень. Це на 27,4% більше, ніж у 2022 році.
Зокрема, на 10,4 млн грн перевиконано план по надходженню коштів, адміністрування яких здійснюють органи Фонду – при запланованих 42,8 млн грн надійшло 53,2 млн гривень.
У порівнянні з січнем 2023 року на 2,2 млн грн зменшилася заборгованість із платежів до Фонду області, яка на 1 січня 2024 року становила 71,3 млн гривень. 66,5% з цієї суми - це заборгованість економічно активних підприємств.
Найбільший боржник в області – ДП «Солотвинський солерудник», борг якого сягнув 37,4 млн грн, що становить 52,5% загального боргу по області.
Як наголосила Анастасія Пентек, в області забезпечено своєчасне фінансування пенсій та інших виплат, які здійснює Пенсійний фонд України.
Зокрема, у січні-грудні 2023 року:
на пенсійні виплати для 253,1 тис. пенсіонерів спрямовано понад 12,9 млрд гривень, середній розмір пенсії в області у минулому році зріс на 573,99 грн і на 1 січня цього року становить 4 262,23 гривні;
видатки на виплату житлових субсидій і пільг на оплату житлово-комунальних послуг становили 634,7 млн грн. В області на 1 січня поточного року нараховується 30,5 тис. домогосподарств – отримувачів субсидій та 29,7 тис. отримувачів пільг;
спрямовано 423,1 млн грн на фінансування страхових виплат у зв'язку з тимчасовою втратою;
видатки на оплату страхових виплат від нещасного випадку на виробництві/професійного захворювання становили 49,6 млн грн.
Триває робота з оцифрування паперових пенсійних справ та трудових книжок. Так, фахівцями з початку проведення ретроконверсії оцифровано 193,7 тисяч пенсійних справ (або 80,6% від їх загальної кількості).
На кінець минулого року 57,3 тисячі працюючих осіб в області уже мають оцифровані трудові книжки (або 30% від їх загальної кількості).
Позитивну роботу пенсійників Закарпаття, які, незважаючи на значне навантаження в нинішніх умовах, виконують поставлені завдання на високому професійному рівні, відзначили у своїх виступах заступник Голови правління Пенсійного фонду України Тетяна Король, виконавчий директор Закарпатської обласної федерації роботодавців Михайло Думнич, голова Закарпатської обласної ради профспілок Іван Зелінський.
Тетяна Король зупинилася на основних показниках діяльності Фонду, зосередивши увагу на проблемних питаннях та пріоритетних напрямах діяльності ПФУ на 2024 рік.
3077
На фото: під час засідання колегії Головного управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області
Сергій Баранчиков,
пресцентр Закарпатської облпрофради