120224 098

На ринку праці у 2024 році побільшало претендентів, через що зросла конкуренція. Роботодавці відповіли збільшенням зарплат і вимог до кандидатів. Порівняно з груднем, вимога про знання англійської мови з'являється у вакансіях значно частіше. Про це йдеться в дослідженні Work.ua.

У січні збереглася тенденція зростання заробітної плати. Тепер середній показник в Україні становить 19 500 грн. Однак разом із винагородою зростають і вимоги до претендентів - роботодавці дедалі частіше згадують у вакансіях про очікування щодо володіння англійською мовою, - ідеться в дослідженні.

Порівняно з довоєнними показниками, найбільше зросла кількість вакансій у таких областях: Закарпатська (155%), Івано-Франківська (146%), Хмельницька (125%), Львівська (123%), Вінницька (120%), Рівненська (118%) та Чернівецька (116%).

Області-лідери за абсолютною кількістю пропозицій роботи незмінні: Київська (30 913 вакансій), Львівська (8 473), Дніпропетровська (8 452), Одеська (5 752) і Харківська (3 347). У цих областях зосереджено 63% від усіх вакансій.

В абсолютних цифрах ринок праці має найбільше пропозицій роботи для продавців-консультантів, менеджерів з продажу, бухгалтерів, водіїв, касирів, кухарів, вантажників, менеджерів з роботи з клієнтами, адміністраторів, торгових представників, комірників.

Порівняно з показниками грудня, кількість резюме зросла на 24%. Серед них 60% жінок і 40% чоловіків.

Січневе падіння кількості вакансій вплинуло практично на всі типи вакансій. Так, зменшилася кількість пропозицій дистанційної роботи, поменшало вакансій для студентів і людей без досвіду. Натомість роботодавці дедалі частіше вказують, що їхня вакансія відкрита для ветеранів (+6% до грудня, 6 194 пропозицій роботи) та пенсіонерів (+1%, 4 033).

Порівняно з груднем, вимога про знання англійської мови з'являється у вакансіях значно частіше. У січні така вимога зустрічалася в 7 990 вакансіях, що на 19% більше, ніж було в попередньому місяці. Загалом 9% пропозицій роботи передбачають знання англійської.

Детальніше: https://socportal.info/ua/news/na-rinku-pratci-ukraini-zrosli-zarplati-ta-konkurentciya-doslidzhennya/