16 2 24 1

12 та 13 лютого у Києві відбулася зустріч представників Дніпропетровської територіальної організації Профспілки працівників вугільної промисловості України з делегацією Профспілки шахтарів Великої Британії – представниками Національного об'єднання шахтарів (NUM).

Цими днями у столиці України відбулися заходи, присвячені 40-річчю страйку шахтарів Великої Британії. Чому саме Київ? Британські шахтарі пам'ятають про допомогу українців у 1984-1985 роках, завдяки якій вони вижили. І сьогодні вони приїхали висловити свою величезну подяку українському народу, а також надати свою допомогу, оскільки Україна страждає від нападу російського агресора. У складі делегації були і безпосередні учасники того страйку - Мік Антонів, Вейн Томас, а також Крістофер Форд, генеральний радник і міністр Конституції в уряді Уельсу.

Також представники британських шахтарів хотіли почути людей, які були безпосередніми учасниками тих подій з боку України та надавали допомогу страйкуючим шахтарям Великій Британії. Тому що завдяки цій допомозі шахтарі, які страйкували протягом року, вижили, вижили їхні сім'ї, діти, які потребували їжі. Цілий рік шахтарі Великої Британії не отримували заробітної плати. І допомога українців не була разовою. Вона надавалася протягом кількох місяців, поки була потреба.

16 2 24 2

Кореспондент Української служби ВВС взяв інтерв'ю у технічного інспектора Дніпропетровської територіальної організації Профспілки вугільників Василя Яворського, який у далекому 1984 році працював начальником відділу праці та заробітної плати на шахті «Першотравнева» та відповідав за збір грошей для страйкуючих шахтарів Великобританії. Він поділився своїми спогадами про те, як шахтарі Західного Донбасу збирали допомогу своїм закордонним колегам.- Вкотре наші друзі з Уельсу виявили солідарність і передали ще дві машини Збройним Силам України, - розповідає голова Дніпропетровської територіальної організації ППВП Сергій Юнак. - Всього з початку війни вони передали нашим захисникам 16 машин. Цього разу – мультиван та пікап. Ці машини вирушать на передову. Автівки повністю завантажені медикаментами, касками, раціями – всім тим, що просили військові на передовій. Хлопці ще раз підтвердили, що вони не мають втоми (фейкову інформацію поширює росія) у тому, щоб допомагати Україні в цей тяжкий час. Навпаки, у простих уельсців побільшало бажання допомагати українцям, щоб перемогти ненависного ворога. Тому вони збирають гроші, щоби купити машини для українських солдатів. У нас знову є заявки на транспорт із передової, а у них дуже багато охочих допомогти. Тому наступний приїзд наших колег до нас не за горами. Цього разу вони дуже швидко проїхали митницю – лише за 40 хвилин. Єдина умова – має бути весь перелік вмісту машини – вантаж, який вони везуть до України.

- 12 лютого ми провели дружню зустріч, - продовжив Сергій Юнак. – До речі, нашій дружбі вже понад 15 років. І на згадку про це ми подарували їм буклети, що відображають історію нашої 15-річної дружби. Вони подарували нам на знак солідарності статуетку шахтаря – символ стійкості та незламності, що нагадує про події страйку 1984-85 років.

16 2 24 3

13-го лютого відбулася передача машин для ЗСУ, потім було інтерв'ю ВПС щодо 40-річчя страйку британських шахтарів.

 

Наші друзі вкотре підтвердили, наскільки вдячні за допомогу українським шахтарям. І сьогодні маленький Уельс допомагає Україні перемогти ворога.

Це символічно: коли треба було допомагати їм вижити, ми допомагали, а сьогодні вони допомагають нам перемогти ворога у цій жорстокій війні. Все це – символ дружби шахтарів та робітників України та шахтарів Уельсу та всієї Великої Британії, - резюмував Сергій Юнак.

Джерело: https://www.prupu.org/news/24633/

Профспілки працівників вугільної промисловості України