IMG 20240216 151925

З нагоди 35-ї річниці виведення військ з Афганістану та до Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав 16 лютого у Києві у Будинку профспілок відбулось Урочисте зібрання Всеукраїнської профспілки захисників України, спортсменів та працівників сфер за участі військових ветеранів, представників Міністерства оборони України, духовенства православної церкви, спілчан.

У заході взяв участь та виступив Голова ФПУ Григорій Осовий.

Хвилиною мовчання присутні вшанували пам’ять загиблих українських героїв, які брали участь у останніх війнах, пожертвувавши життям за нашу державу і незалежність України.

IMG 20240216 152113

Голова Всеукраїнської асоціації ветеранів Афганістану та антитерористичної операції (АТО) Сергій Куніцин зазначив, - ми пам’ятаємо подвиг кожного українського воїна і пишаємось захисниками, які сьогодні непохитно стоять на передовій, захищаючи батьківщину від ворога. Більшість представників воїнів-афганців наразі також доєдналися до сил оборони. А ті, хто в тилу, мають бути підтримкою і опорою один для одного і для нашої армії.

IMG 20240216 152046

Сергій Куніцин розповів про свій бойовий досвід, повідомив про те, що його син наразі зі зброєю у руках боронить Україну. Від імені своїх побратимів він подякував спілчанам, особисто Голові ФПУ за можливість зібратися під дахом Будинку профспілок, об відзначити цю пам’ятну для багатьох патріотів дату.

-  Сьогодні військові мають велику пошану у суспільстві, але ми сподіваємося, що прийде той час, коли держава створить такі умови, щоб усі, хто після війни повернуться з фронту, матимуть можливість інтегруватись у мирне життя та зайняти гідні місця у нашому суспільстві. Це надасть великій імпульс для відродження України, - впевнений він.

IMG 20240216 152446

Григорій Осовий наголосив, що в усі часи існує величезна повага до постаті воїна, - людини, яка бореться із силами зла за справедливість, яка боронить свободу і незалежність своєї держави. Це велика місія і для тих, хто сьогодні зібрались у цій залі. Профспілки,  як найчисельніша громадська організація в України, що об’єднує працівників з усіх сфер економіки, з перших днів повномасштабної війни рф проти України обрала активну позицію у боротьбі з агресором.

IMG 20240216 153541

Спілчани на своїх робочих місцях роблять усе можливе, щоб підтримати ЗСУ, сили Тероборони, допомогти нашим воїнам на фронті, придбати дрони, автомобілі усе, що необхідно для передової, щоб відстояти нашу країну. Профспілковий лідер навів данні про те, що станом на зараз 20 % членів профспілок, що входять до ФПУ, знаходяться у військових частинах, на різних ділянках поруч з професійними військовими вони боронять державу.

IMG 20240216 152100

- Ми активно працюємо над глобальним проектом, щоб об’єкти, які нам підпорядковані: санаторно-курортні та оздоровчі заклади, працювали на потреби реабілітації для відновлення тих, хто отримали поранення, або мають втрати для здоров’я через війну.

З початку 2023 року 9 тисяч 300 наших військовослужбовців, які цього потребували, вже побували в профспілкових закладах, тому ми розуміємо масштаб цієї роботи і вже включились в неї. Десятки тисяч наших співвітчизників потребуватимуть такої підтримки, тому хочу запевнити, що ФПУ, наші організації й надалі будуть робити все необхідне і можливе в цьому напрямку.

IMG 20240216 153936

Профспілки, як соціальні партнери, погоджують розпорядження уряду, усі нормативно-правові акти, що стосуються сфери соціально-економічного захисту, ї тому, захищаючі інтереси трудівників, в т.ч. військових, ми ставимо питання, щоб все, що гарантовано законом, забезпечувалось в інтересах громадян та сімей, тих, хто сьогодні воює, виконуючі свій обов’язок перед державою. Також ми прагнемо зробити все залежне від нас, щоб умови праці в Україні були конкурентними.

Дякуємо вам за ваше військове братерство і за ваш внесок у  майбутню Перемогу!, - сказав Г.Осовий.

IMG 20240216 152415

Довідково:

Щороку 15 лютого в Україні вшановують пам’ять учасників бойових дій на території інших держав. Цей день започатковано згідно з Указом Президента України о 2004 році.

IMG 20240216 153719

Пресцентр ФПУ