02 290224 01

28.02.2024 Київська міськпрофрада прийняла участь у засіданні Тимчасової комісії при ВО КМР (КМДА) з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат.

 За запрошенням, участь взяли фахівці Ради Київської міської профспілки працівників охорони здоров’я та Київської міської організації профспілки працівників радіоелектроніки та машинобудування України.

Завдяки спільно вжитих заходів, протягом січня 2024 року у повному обсязі погасили заборгованість із заробітної плати 10 підприємств на загальну суму 1,4 млн грн, на 15 підприємствах відбулося зменшення заборгованості на загальну суму понад 15,0 млн грн.

Станом на 01.02.2024 заборгованість із виплати заробітної плати налічувалася на 76 підприємствах м. Києва. Загальний обсяг боргу складав 503,3 млн грн (37 підприємств державного сектору економіки – понад 375,0 млн грн; 2 комунальних підприємства – 4,7 млн грн; 37 недержавних підприємств – 124,0 млн грн).

  Заслухано звіти керівників 12 підприємств-боржників, які станом на 01.02.2024 мали заборгованість перед працівниками із заробітної плати.  

  З них, зокрема, ДП «Завод «Генератор» (борг 3,3 млн грн), підпорядковується  АТ «Українська оборонна промисловість», опікується Київська міська організація профспілки працівників радіоелектроніки та машинобудування України.

Основна причина заборгованості – відсутність державного замовлення від Міноборони України. Підприємство проводить відповідну роботу щодо укладення контрактів з Міноборони і отримання від них держзамовлень. Наразі отримано фінансові надходження від замовників за виконані роботи, тому працівникам до 01.03.2024 буде виплачено заробітну плату за січень-лютий п.р. Щодо перспектив, то є укладені договори на 2024 рік, здійснюється пошук замовників. Крім того, підприємство працює над оптимізацією штату, залучає молодих перспективних працівників.    

 

    Також було заслухано КНП «Київська міська дитяча клінічна інфекційна лікарня» (борг –  3,7 млн грн), підпорядковане ВО КМР (КМДА), опікується Рада Київської міської профспілки працівників охорони здоров’я.

 Лікарня співпрацює з ДОЗ і НСЗУ з метою підписання з НСЗУ додаткових пакетів медичних послуг, здійснюються низка заходів щодо залучення додаткових коштів задля погашення заборгованості.  28.02.2024 на сесії Київради запланований розгляд питання щодо  реорганізації підприємства шляхом приєднання його до більш платоспроможного медичного закладу.

За результатами обговорення  керівництво лікарні було зобов’язано прискорити складання фінансового плану і надання його на погодження ДОЗ, до 15 березня п.р. скласти графік погашення заборгованості із заробітної плати. ДОЗ сприяти підприємству щодо укладення з НСЗУ додаткових пакетів медичних послуг.

На наступному засіданні Комісії запланований розгляд вказаного підприємства щодо результатів проведеної роботи.  

  За результатами розгляду підприємств-боржників, було прийнято узгоджені рішення, направлені на усунення проблемних питань з метою сприяння прискоренню погашення існуючих боргів.

Джерело: https://kyiv.fpsu.org.ua/index.php/novyny/novyny-obiednannia/1716-zasidannya-timchasovoji-komisiji-z-pogashennya-zaborgovanosti-iz-zarobitnoji-plati-13

     Відділ соціально-економічних відносин  

    та соціального діалогу Київської міськпрофради