заставка

11 березня 2024 року в Будинку профспілок України відбулись установчі збори первинної профспілкової організації “ПРОФСПІЛКА ДОМАШНЬОГО ПЕРСОНАЛУ”. Головою профспілки одноголосно обрано - Тетяну Лаухіну, заступницею - Олександру Тишковську.

Новостворена профспілка увійшла до складу Всеукраїнської профспілки виробничників, підприємців та трудових мігрантів - членської організації Федерації професійних спілок України.

«Це знаменна подія, адже вперше в Україні з'явилась профспілка, яка буде захищати права та інтереси домашніх працівників», - наголосила Наталія Землянська, голова Всеукраїнської профспілки виробничників, підприємців та трудових мігрантів.

За оцінками Держстату, в Україні загальна кількість працівників, які надають побутові та персональні послуги в сім’ях, становить близько 162 тис. осіб.

«Профспілка є найефективнішим інструментом для ведення соціального діалогу та представлення інтересів працівників цієї сфери», - наголосила Тетяна Лаухіна, голова Профспілки домашнього персоналу,

«адже у квітні 2023 року було прийнято за основу Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо регулювання праці домашніх працівників (реєстр. 5695 від 23.06.2021)».

Також слід нагадати, що 16 червня 2011 року Міжнародна організація праці прийняла Конвенцію №189, що стосується гідної праці для домашніх працівників.

4567890 120324

ПРОФСПІЛКА ДОМАШНЬОГО ПЕРСОНАЛУ ставить перед собою наступні завдання:

  • Захист трудових прав та інтересів домашніх працівників в Україні та закордоном;
  • Сприяння укладенню трудових договорів з дотриманням усіх гарантій, передбачених законодавством;
  • Контроль за дотриманням норм охорони праці та безпечних умов праці;
  • Надання правової та консультативної допомоги;
  • Підвищення кваліфікації та професійної майстерності домашніх працівників;
  • Сприяння соціальному захисту домашніх працівників;

Додатково: https://www.fpsu.org.ua/materialy/25238-predstavnyky-fpu-vzialy-uchast-u-publichnii-dyskusii-shchodo-vrehuliuvannia-pratsi-domashnikh-pratsivnykiv-na-zakonodavchomu-rivni.html

Всеукраїнська профспілка виробничників, підприємців

та трудових мігрантів