Семынар 1

14 березня 2024 року під головуванням Голови Об’єднання профспілок Харківської області Сергія Тесленка в рамках інформаційно-роз'яснювальної роботи та подальшої співпраці з Головним  управлінням Пенсійного фонду України в Харківській області проведено семінар з питань практичного застосування змін чинного законодавства щодо пенсійного забезпечення громадян.

Сергій Анатолійович зазначив, що через роки праці настає час, коли пора задуматися про заслужений відпочинок. На жаль, сьогодні заробленого грошового забезпечення ледве вистачає на гідне проживання в похилому віці. Пенсіонери вважаються найменш захищеною соціальною групою населення, адже інколи єдиним джерелом їх доходу виступає невелика соціальна допомога. Харківська область є однією з найчисельніших за кількістю осіб, які отримують виплати відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення». Станом на 1 березня поточного року отримувачами пенсій є 720,8 тис. осіб.

Начальник управління пенсійного забезпечення, надання страхових виплат, соціальних послуг, житлових субсидій та пільг головного управління Пенсійного Фонду України в Харківській області Ольга Міщенко зазначила, що станом на 1 січня 2024 року середній розмір пенсій в області складав 5334,5 грн. З 1 березня ц.р. в області забезпечено проведення індексації пенсій відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 23лютого 2024 року №185 «Про індексацію пенсійних і страхових виплат та додаткових заходів щодо підвищення рівня соціального захисту найбільш вразливих верств населення у 2024 році». Більш детально вона зупинилася на алгоритмі дій, який був застосований при перерахунку пенсій, поінформувала щодо термінів, розмірів та порядку індексації пенсійних виплат різним категоріям громадян, включаючи колишніх військовослужбовців, «чорнобильців», пільговиків, отримувачів спеціальних пенсій тощо. Також ґрунтовно були обговорені питання надання страхових виплат, соціальних послуг, житлових субсидій та пільг.

Під час семінару Ольга Міщенко відповіла на численні запитання представників профспілкових організацій. Особливо учасників семінару турбувало питання неможливості працювати і як наслідок сплачувати страхові внески через припинення трудових відносин у зв’язку з евакуацією або знищенням суб’єктів господарювання, як докупити трудовий стаж.

Сергій Тесленко анонсував проведення семінару ФПУ за участю Пенсійного фонду України з питань пенсійного забезпечення, соціального страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та від нещасного випадку на виробництві та профзахворювання (в частині призначення і здійснення страхових виплат), який ФПУ планує провести у квітні 2024 року та запропонував підготувати перелік проблемних питань, які потребують подальшого опрацювання, пояснення чи висвітлення під час проведення семінару.

Через небезпечну ситуацію в місті Харкові захід відбувся у змішаному форматі - офлайн та онлайн, участь в якому взяли понад 90 спілчан.

Семынар 3

Наталя Гриценко,

завідуюча відділу соціально-економічних, правових питань та охорони праці ОПХО